ARA Llegim

Només 1 de cada 10 escriptors en català pot viure de la seva feina (i 4 xifres més)

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana presenta un estudi sobre l'estat de la professionalització de l'escriptura en llengua catalana, comparant dades entre l'any 2007 i el 2013. Hi ha una progressiva 'precarització' de l'autor que s'expressa en català

Jordi Nopca
09/12/2014
2 min

BarcelonaL'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que compta amb 1.262 afiliats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, ha presentat aquest dimarts l'estudi 'Escriure en català: estat de la professionalització', sobre la incidència de la crisi econòmica sobre el col·lectiu d'escriptors, basada en una enquesta que han contestat 239 dels seus afiliats. Segons l'actual president de l'AELC, Guillem-Jordi Graells, es viu un moment de "precarització" de l'escriptor en català i "cau en picat la proporció d'obra en català en relació amb l'obra en castellà".

1. Només un de cada deu escriptors viu majoritàriament de l'escriptura. En els darrers set anys i a causa de la crisi econòmica, ha disminuït un 1,5% (de l'11,25% al 9,77%) el nombre d'escriptors professionalitzats, és a dir, que poden viure bàsicament de l'activitat literària perquè n'obtenen més del 50% dels seus ingressos. El percentatge total d'homes que escriuen és d'un 65,7%, mentre que el de dones és el 34,3%.

2. Pocs ingressos: gairebé el 80% guanya menys de 5.000 euros a l'any pel que fa a les activitats provinents de l'escriptura, des dels drets d'autor dels llibres fins a col·laboracions en premsa, presentacions i guions. Un 79,89% dels enquestats aconsegueixen a través de l'escriptura un 15% dels seus ingressos totals. Hi ha un segon grup d'escriptors que representa el 10,35%, amb ingressos literaris de l'ordre del 15 al 50% del total, semiprofessionalitzats. Finalment, l'escriptura representa més del 50% dels ingressos per només el 9,77% dels enquestats.

3. L'atur es duplica entre els escriptors. Des del 2007 s'ha detectat un increment dels escriptors que estan a l'atur. Mentre que fa set anys eren el 2% dels enquestats, ara el percentatge és del 4%.

4. Quant de temps dedica un autor en català a escriure i què escriu? El 60% dels enquestats declara que per a ells l'escriptura és una dedicació regular, mentre que un 29% diu que és una dedicació intermitent o estacional i un 12% diu que és esporàdica o parcial. Pel que fa als gèneres literaris conreats de manera principal, el primer és la narrativa (31,53%), el segon, el llibre infantil i juvenil (19,82%) i el tercer la poesia (13,06%).

5. Un 80% dels autors s'ha dedicat esporàdicament a la traducció, però només un 5% dels enquestats té aquesta tasca com a única dedicació. La forma més habitual de contractació de les traduccions l'any 2013 va ser a preu fix: quatre de cada deu traduccions es va pagar amb una quantitat única. També va ser habitual pactar les traduccions per caràcter o paraula (33%), mentre que les fetes amb pagament a percentatge van ser clarament minoritàries, i arriben només al 16% de les traduccions.

stats