El meu primer Sant Jordi: "No sé on faré pipí"

10 llibreries, escriptors i editorials debutants expliquen dubtes i expectatives sobre el Dia del Llibre

7 min
La diada de Sant Jordi passada ben d'hora a Barcelona

BarcelonaSant Jordi és una roda que cada any aplega nous convidats. Sempre hi haurà debutants, autors que s'estrenen signant llibres, editorials que s'incorporen a la desfilada de parades i, esclar, nou editors. L'ARA parla amb una desena que comenten expectatives, il·lusions, vergonyes i dubtes ara que arriba el seu primer Sant Jordi.

1.
"Tinc dubtes absurds com, per exemple, on faré pipí"

Marta Buchaca, autora de Sis mesos d'hivern (Navona)

Marta Buchaca, autora teatral i guionista, debuta en la novel·la

Amb 42 anys, la dramaturga Marta Buchaca ha encetat de zero una nova etapa: la de narradora. Sis mesos d'hivern és la seva primera novel·la, que durant tot el dia de Sant Jordi firmarà per Barcelona. Buchaca s'hi enfronta amb moltes ganes i àvida de sorpreses. "Qui tindré al costat? Vindrà gent? Tinc dubtes absurds com, per exemple, on faré pipí o quan em podré prendre un cafè. Sant Jordi sempre ha estat un dia que m'emociona molt", diu l'escriptora. Aquest serà el segon any que viurà la diada després de la separació, i espera que sigui un dia "sense la pressió del dia de l'amor", i passar-lo envoltada dels seus fills i els seus amics. Buchaca és previsora i, com que va enfeinada –està assajant Rita, que reestrenarà el 4 de maig La Villarroel–, ja ha comprat els seus llibres de Sant Jordi i alguns, fins i tot, ja els ha llegit: "M’he comprat Divorci i aventura de la Leticia Asenjo i ja me l’he llegit. També Els possessius de la Jenn Díaz i Divorciar-se amb amor de la Montserrat Tur, que va ser la meva mediadora del divorci. I llibres de teatre com les antologies del TNC, esclar". 

2.
"Molts amics m’han dit que em vindran a veure i els he dit que no"

Núria Bendicho, autora de Terres mortes (Anagrama)

Núria Bendicho participa en el festival MOT 
 A Olot.

La primera novel·la de Núria Bendicho, Terres mortes (Anagrama/Sajalín), va sortir el febrer del 2021, però Bendicho no va poder firmar durant el Sant Jordi de l'any passat. Per tant, aquest dissabte viurà de primera mà la seva primera diada com a escriptora, amb un intens calendari de firmes a Barcelona. "No sé com m'ho faré, m'hauré de teletransportar", diu Bendicho mentre repassa els horaris de signatures que li ha organitzat l'editorial. Il·lusionada per experimentar "com es viu el Sant Jordi des de l'altra banda", confessa que també li fa "una mica de pànic" que no la visitin els lectors. "I si estic sola com una mussola a la parada? Sort que m'acompanya algú d'Anagrama, almenys podrem xerrar", diu Bendicho, que prefereix no curar-se en salut convocant el seu entorn: "Molts amics m’han dit que em vindran a veure i els he dit que no. Prefereixo estar amb els lectors, amb els amics ja ens veurem després fent una cervesa". I si entre firma i firma algú li demana una recomanació per la diada, ho té claríssim: Mis días con los Kopp de Xita Rubert, publicat per Anagrama. "És un llibre boníssim –subratlla–. Rubert és una gran escriptora en llengua castellana, val la pena tenir-la clixada".

3.
"Si firmo més de 10 llibres, al·lucinaré bastant"

Ricard Sunyol, autor de Declaració d'invencions (Editorial Proa)

Ricard Sunyol durant l'entrega del premi Mercè Rodoreda

Fins l'any passat, Ricard Sunyol vivia Sant Jordi com la gran majoria: passejant per les parades i pescant llibres per regalar o autoregalar-se. Però guanyar el premi Mercè Rodoreda 2021 li ha capgirat els plans d'aquest any. "Igual que per a molts catalanets de mena, Sant Jordi és un dels meus dies preferits de l'any. Sempre dino amb els pares, passejo amb els col·legues i compro llibres. Aquest any serà diferent, el dia me l'ha organitzat l'editorial", explica l'escriptor. I serà un dia intens: des de les deu del matí i fins a les nou del vespre, firmarà llibres en diversos espais de Barcelona. "Només pararé de dotze a dues, i després tinc un dinar. Intentaré escapar-me en aquesta pausa a comprar algun llibre. Voldria anar a la parada d'Extinció Edicions, que m'agrada molt", diu Sunyol. Ara per ara, prefereix no posar-se les expectatives gaire altes pel que fa a les firmes. "Crec que pot haver-hi alguna franja que no en firmi cap. Els meus amics i familiars ja el tenen, qui vol el llibre firmat del meu entorn ja el té –assenyala–. Si firmo més de 10 llibres, al·lucinaré bastant".

4.
“És el primer cop que torno a Barcelona després de guanyar el Nadal”

Inés Martín Rodrigo, autora de 'Las formas del querer' (Destino)

Ines Martin Rodrigo

El 6 de gener, la periodista literària Inés Martín Rodrigo va guanyar el Nadal per la novel·la Las formas del querer. Aquest Sant Jordi no només serà el primer que viurà com a autora, sinó el primer que hi podrà ser en persona. “Jo treballo al diari Abc, a Madrid, i sempre havia de cobrir el premi Cervantes, que sol coincidir amb Sant Jordi”, es justifica. Aquest any, “obligatòriament”, se n'ha pogut escapar i s'enfronta a una jornada intensiva amb firmes d'11 a 21 h. “Els autors que conec ja m'han dit que és un dels millors dies de l'any i tinc les expectatives molt altes –comenta–. A més, serà el primer cop que torno a Barcelona després de guanyar el Nadal i això em fa molta il·lusió”. L'autora va exercitar el canell fa uns dies quan va firmar 750 exemplars per a llibreries, però té “molt clar” que el seu Sant Jordi “no serà un bany de masses”. I ja li està bé, perquè li agrada “entregar-se” en cada signatura i estar amb els lectors “el temps que es mereixen”. Després de 15 anys fent cròniques, entrevistes, reportatges i trucant als guanyadors dels premis, ara és ella la guanyadora d'un premi a qui truquen, i està sent “una aventura meravellosa”.

5.
"Hem fet curt o hem fet llarg? No sabem què esperar-ne, de Badalona"

Laia Arce, llibretera de la Mitja Mosca de Badalona


La llibreria Mitja Mosca de Badalona

Una de les llibreries que s'estrenen aquesta diada és la Mitja Mosca, que va obrir a principis de novembre a Badalona. La Carla i la Laia Arce ja havien treballat abans a la llibreria Laie i, per tant, saben què esperar d'un Sant Jordi. Saben "que és molta feina", diu la Laia, però hi ha "més nervis perquè és teu". "Hem sigut previsores, sabem el personal que cal, que hem de pensar en plàstics per si plou i en roses per decorar, per exemple. Però hem fet curt o hem fet llarg? No sabem què esperar-ne, de Badalona", diu la Laia. A més, munten parada a la fira del llibre a la plaça Pompeu Fabra de dijous a dissabte. A part dels més populars, fins ara els ha funcionat molt bé la no-ficció, llibres com La voluntat de canviar de bell hooks (Tigre de Paper) o La ciutat de les dames de Cristina Pizan, recuperat per Cal Carré, una editorial que també s'estrena. Després d'una Setmana Santa apagada, aquesta setmana la venda s'ha animat.

6.
"L'objectiu és donar-nos a conèixer"

Gerard Muixí, llibreter de la Poques Paraules de Manresa


Gerard Muixí a la llibreria Poques Paraules de Manresa

Qui no ha passat ni la prova de foc de la campanya de Nadal és el llibreter de la Poques Paraules de Manresa. Gerard Muixí va obrir a principis de març i es planteja la diada com una oportunitat: "L'objectiu principal és donar-nos a conèixer. Que la gent vingui i tafanegi, i evidentment intentarem vendre tant com puguem, però esperem que continuïn comprant llibres més enllà del 23". La previsió ha estat el més complicat, perquè encara no té ni la rutina del dia a dia. "Tothom sap que per Sant Jordi es ven més, però no tenim perspectiva per saber què vol dir més. Anem a cegues", explica. La seva oferta inclourà els més obvis, però sobretot vol que quedi clar que aposta per la narrativa breu d'adults i infants. "Tindrem els llibres que ens agraden, que creiem que poden funcionar més enllà de si són mediàtics o supervendes. Pretenem que el que hi hagi per Sant Jordi sigui el que es trobarà al llarg de l'any", apunta.

7.
"No cal anar a ciutat per gaudir del Sant Jordi"

Meritxell Ral, llibretera de Rals Llibres de Calonge


La llibreria Rals de Calonge

"No cal anar a ciutat per gaudir del Sant Jordi, hi ha altres opcions maques", defensa Meritxell Ral. A Calonge no debuta una llibreria per la diada, sinó set, les que conformen aquesta booktown única a Catalunya que va obrir a principis de desembre. Si la campanya de Nadal ja els va anar "molt bé", que Sant Jordi s'escaigui en dissabte és un regal. "Aquesta Setmana Santa hi havia la Fira Medieval i ha anat superbé, hem sumat públics. Hem tingut el dissabte més bo de tots els que hem tingut obert", diu Meritxell Ral. L'única por és que plogui, perquè faran parada al carrer, i aquest març ja han comprovat que afecta molt les vendes. El seu públic és de passavolants, però també de veïns del poble i la rodalia, de Platja d'Aro o Palamós, que va perdre la llibreria La Gavina. "És bonic establir aquesta base, perquè has de poder fer de llibreter a diari", diu. Per a ells, Sant Jordi és el tret de sortida de la temporada alta: "L'època del bon temps és la que ens ha d'anar millor".

8.
“L'assignació de paradetes del centre ha deixat moltes editorials fora”

Montserrat Terrones és editora de Garbuix Books i l'Editorial Finestres

Montserrat Terrones, editora de Garbuix Books i directora d'Editorial Finestres

Montserrat Terrones va publicar el primer llibre del seu projecte editorial Garbuix Books el març de l'any passat, però no va poder organitzar res especial per Sant Jordi. Aquest any, en canvi, acompanyarà les autores de la novel·la gràfica Una mujer, un voto, Alicia Palmer i Montse Mazorriaga, que firmaran en paradetes de Terrassa i Barcelona. “Hem d'estar a les 17 h en una llibreria i a les 18 h a l'altra punta de Barcelona, no sé com ho farem, però ens en sortirem”, explica. També serà el seu primer Sant Jordi com a directora d'Editorial Finestres, especialitzada en còmic en català, que no tindrà paradeta pròpia però sí un espai molt destacat a la paradeta de la llibreria Finestres. Terrones es pregunta si a les editorials de còmics els convé posar paradeta per Sant Jordi: “Quan treballava a La Cúpula ens enviaven al final de la Rambla i veníem molt poc, no pagava la pena. El nostre gran dia era el Saló, no Sant Jordi”. A més, critica la política d'assignació de paradetes del centre, “molt complicada i amb requisits que han deixat fora moltes editorials”.

9.
"És com una primera cita però sense nervis"

Miquel Adam, s'estrena com a editor de La Segona Perifèria

Miquel Adam, aquesta setmana a Barcelona

Un dia abans de Sant Jordi, l'editor Miquel Adam acaba els últims preparatius, com comprar bosses per a la parada que compartirà amb dos editors més: Laertes, que va ser on va tenir la seva primera feina, i la periodista cultural i editora de Vibop, Montserrat Serra. Adam s'estrena amb una editorial pròpia, La Segona Perifèria, però té una llarga trajectòria de més de vint anys amb editorials com Laertes, LaBreu, Edicions de 1984 i Som. "Aquest Sant Jordi és com una primera cita però sense nervis, perquè tinc molta experiència, i molta alegria", assegura. La seva ambició és donar a conèixer l'editorial, sobretot a través dels llibres, que tenen colors molt vistosos i que aniran acompanyats de cartolines amb els comentaris de periodistes, escriptors i lectors. A més, també hi ha involucrat els seus dos fills petits: ells són els autors dels punts de llibre que es podran veure a la seva parada.

10.

"Hores abans de Sant Jordi, hem fet una segona edició del llibre de Gabriel Ferrater"

David Torres Sanz, un dels tres impulsors de l'editorial Peu de Mosca

David Torres Sanz, un dels impulsors de Peu de Mosca juntament amb Eduard Arnal i Quim Pallarès, encara les últimes hores de Sant Jordi al cotxe. Al Parlament de Catalunya han regalat entre els treballadors un dels dos llibres amb els quals s'ha estrenat l'editorial: una edició il·lustrada per Alba Domingo del poemari de Gabriel Ferrater Da nuces pueris. S'han exhaurit els exemplars i han hagut d'imprimir-ne una segona edició. Amb tan poc marge no hi havia temps que la distribuïdora arribés a tot arreu, i Torres Sanz i els seus socis portaran exemplars a diferents llibreries, sobretot de Reus, que n'han reclamat. L'altre llibre de l'editorial, que vol fer sobretot assaig, és Antologia sentimental de la música catalana, del compositor Joan Magrané. Amb tan sols dos llibres, l'editorial no tindrà paradeta, però s'han assegurat que els seus dos llibres siguin a tot arreu: "No estem fent bestsellers i sabem que no estarem entre els més venuts, però ens hem assegurat que els nostres llibres estiguin molt escampats i hem fet molta promoció amb moltes xerrades força especials. A més, algunes llibreries han tractat els nostres llibres amb un carinyo especial", afegeix Torres Sanz.

stats