Llegim Literatura

Una nova era daurada del fantàstic i la ciència-ficció

El Festival 42 programa més de 200 autors de dimecres a diumenge a Barcelona, entre els quals hi ha David Mitchell, Anabel F. Steadman i Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky, Rosa Fabregat, A.F. Steadman, David Mitchell i Lauren Beukes
01/11/2022
4 min

BarcelonaEl creixement del conreu literari dels gèneres fantàstics durant l'última dècada ha estat potser menys exponencial que en camps com els de les sèries i els videojocs, però ha avançat a un ritme sostingut. Barcelona està a punt de celebrar la segona edició del Festival 42, dedicat a tots els gèneres no realistes o mimètics, a la Fabra i Coats i a la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Sant Andreu. De dimecres a diumenge programarà un centenar d'actes en els quals participaran més de 200 autors, entre els quals hi ha referents internacionals com David Mitchell, Lauren Beukes i Alejandro Jodorowsky, noves veus com les de Rachel Yoder i Anabel F. Steadman i una nodrida nòmina d'autors catalans, entre els quals destaquen Núria Perpinyà, Pep Albanell i Jordi Sierra i Fabra. El fantàstic i la ciència-ficció, que estan en una nova edat d'or, "encara tenen camp per créixer", vaticina Ricard Ruiz Garzón, comissari del festival: "Ni lectors ni autors en tenim prou amb la realitat i volem anar més enllà".

Una imatge d''El Incal', de Jodorowsky i Moebius.

La salut mental

Trastorn, inestabilitat i somnis com a matèria literària

En la mirada "eclèctica i inclusiva" als gèneres fantàstics que es proposa el 42, un dels eixos temàtics d'enguany és la salut mental. "És un tema d'actualitat, però s'ha tractat molt des de fa anys, sobretot des del terror", diu Ruiz Garzón. Elia Barceló i José Carlos Somoza parlaran sobre "monstres de la ment" (5 de novembre, 13 h), Salvador Macip i Mariló Álvarez abordaran el trastorn i la teràpia (3 de novembre, 12 h) i Gustavo Martín Garzo recordarà com ha narrat l'experiència de l'abisme (4 de novembre, 13 h). Un dels caps de cartell, David Mitchell, presentarà Utopia Avenue (Random House), una novel·la on la salut mental també té una presència rellevant (4 de novembre, 18.30 h). "Per demostrar que el tema ve de lluny, hem programat també una taula rodona per recordar tres clàssics que van escriure sobre personatges al límit", recorda el comissari. Són Philip K. Dick, Shirley Jackson i Kurt Vonnegut, i en parlaran Rodrigo Fresán, Ramon Mas i Muntsa Mimó (4 de novembre, 16 h). Amb 93 anys, el cineasta, escriptor i artista xilè Alejandro Jodorowsky és el convidat més veterà del festival. "És un dels grans defensors del somni com a modificador de la realitat a través de la psicomàgia –recorda Ruiz Garzón–. Jodorowsky ha fet, a més, una gran contribució al fantàstic, gràcies a còmics com El Incal, el projecte cinematogràfic de Dune i Teatro pánico, que va practicar amb Fernando Arrabal".

Una mirada al cos de la dona

Mares animalitzades i embarassades immaculades

Són diverses les autores que enguany visitaran Barcelona havent escrit novel·les que ofereixen una perspectiva crítica i reflexiva sobre la condició femenina. Entre elles destaquen Rachel Yoder, que a Canino (Blackie Books) barreja maternitat i animalitat (2 de novembre, 19.45 h) i Catherine Dufour, que planteja a La inmaculada concepción (Aristas Martínez) la història d'una oficinista grisa que es queda embarassada sense haver tingut cap relació sexual (2 de novembre, 18.30 h). "La mirada feminista destaca també en autores com Lauren Beukes, de qui Mai Més ha publicat Les lluminoses i Zoo City, i una de les descobertes d'aquesta edició, Cat Rambo –assegura Ruiz Garzón–. Totes elles arriben a llocs als quals el realisme no els permetria arribar, en la línia de precursores com Joanna Russ, Angela Carter i Margaret Atwood". El festival homenatjarà també una de les pioneres de la ciència-ficció de la literatura catalana, Rosa Fabregat (2 de novembre, 17.15 h), guardonada amb el Premi Nacional de literatura fa uns mesos. "És una autora encara massa poc coneguda, i val la pena corregir aquest greuge", recorda el comissari.

Jordi Sierra i Fabra, a l'exposició que li dedica el Palau Robert.

L'explosió del fantàstic en la literatura juvenil

De Jordi Sierra i Fabra a la successora de Harry Potter

La conversa inaugural del 42 reivindica la importància de Pep Albanell i el col·lectiu Ofèlia Dracs pel que fa als gèneres fantàstics adreçats a nens i adolescents (2 de novembre, 16 h). L'actual boom de la literatura de gènere per a joves motiva diverses sessions del festival, amb la visita de referents com l'autora gallega Ledicia Costas (5 de novembre, 10 h), una fantasy party amb la participació, entre d'altres, d'Olivie Blake, Rebecca Ross i Samantha Shannon (5 de novembre, 13 h) i la visita d'Annabel F. Steadman, autora de Skandar i el lladre de l'unicorn (5 de novembre, 17.15 h). La novel·la ha estat considerada per alguns mitjans britànics i nord-americans com la successora de Harry Potter. "La història que planteja Steadman combina el fantàstic amb elements heroics i mitològics", diu Ruiz Garzón. El 42 també reivindicarà un dels grans referents catalans del gènere, Jordi Sierra i Fabra (6 de novembre, 12 h).

Un futur apocalíptic

El canvi climàtic inspira Núria Perpinyà, Mar Bosch i Paul Kingsnorth

"Acabem de sortir d'una pandèmia i mirem cap a un futur imminent ple de crisis, com el canvi climàtic o els problemes amb l'energia", adverteix el comissari del festival 42. És per això que "la por davant l'abisme que ens espera" ha motivat diverses ficcions distòpiques, entre les quals hi ha L'edat dels vius, de Mar Bosch (Univers); Diatomea, de Núria Perpinyà (La Magrana), i La muntanya líquida, on Mercè Falcó (Mai Més) planteja un futur on l'aigua escasseja. Totes tres parlaran dels seus llibres, acompanyades per Toni Mata i Pepa Mayo, en una taula rodona sobre ficcions inspirades pel canvi climàtic (2 de novembre, 19.45 h).

Visitarà Barcelona per primera vegada l'escriptor, assagista i activista pel medi ambient britànic Paul Kingsnorth, de qui Amsterdam acaba de publicar la novel·la Alexandria. Kingsnorth, que conversarà amb Gabi Martínez (3 de novembre, 16 h), imagina Anglaterra després d'un desastre ecològic. El país s'ha convertit en un immens pantà on la necessitat de sobreviure a qualsevol preu pot acabar amb les últimes traces d'humanitat dels protagonistes.

L'escriptora Mar Bosch.
stats