La poesia, a edicions de 1984

Després que l’edició de l’ Obra poètica completa de Blai Bonet, que havien de portar a terme Carles Rebassa i Joan Terrassa i que havia de publicar Edicions 62, estigués més de mitja dotzena d’anys empantanegada, ara sembla que per fi està a punt d’arribar a bon port. Després que Edicions 62 renunciés al projecte, Edicions de 1984, amb Josep Cots al capdavant, va agafar la paella pel mànec i es va comprometre a tirar endavant l’obra. Va encarregar la feina de curadors a dos professors de la Universitat de les Illes Balears, Nicolau Dols i Gabriel de la S.T. Sampol.

Dols explica: “A més dels tretze llibres de Bonet, l’ Obra poètica completa inclourà nombrosos inèdits, que hem trobat a l’arxiu personal de la Casa Museu Blai Bonet i també a l’arxiu del seu amic Bernat Vidal”. Entre aquests inèdits, hi ha poemes de formació i “també descarts de llibres publicats”. Segons Nicolau Dols “la feina per preparar el volum ha estat llarga i intensa”. I explica: “Entre altres motius, perquè hem trobat un fotimer de versions d’alguns dels poemes inèdits”. El llibre, que inclourà un exhaustiu apartat crític, estarà prologat, igual que Els ulls / La mirada, per Margalida Pons. I està previst, si tot va bé, que arribi a les llibreries a l’octubre.

Un entusiasmat Nicolau Dols afirma que tant ell com Sampol tenen “la sensació que hi ha ganes que el llibre surti publicat”. Hi pot posar la mà al foc. Blai Bonet és un dels poetes més genials de la literatura catalana moderna. Que la seva obra poètica completa estigui recollida en un volum és un acte de justícia. A ell, esclar, però també a tots els bons lectors del país. Per tant, hi ha ganes que surti, sí. Moltes ganes. Per sort, ja queda poc.