13/05/2022

Es torna a presentar per tercera vegada

2 min

Les redundàncies formen part del llenguatge natural i són una estratègia molt utilitzada per evitar malentesos o errors de descodificació. Som redundants quan diem “Baixa al soterrani” o “Puja a les golfes”, però seria absurd considerar-ho incorrecte. Redundàncies d’aquest tipus fan més efectiva la comunicació. Sovint aporten matisos fonamentals. De vegades, però, són més dubtoses. Amb la pandèmia s’ha estès també la plaga de la cita prèvia ¿No s’han d’acordar prèviament totes les cites? Mentre el Termcat considera que demanant hora o concertant cita ja passaríem, la Fundéu justifica l’ús de cita previa dient que és la que suposa certes formalitats (internet, telèfon) i un grau d’antelació superior al que seria habitual.

¿Quan cal corregir –cal considerar incorrecta– una redundància? Quan, a més de ser redundant, indueix a entendre el que no volíem dir i, per tant, no facilita sinó que compromet la comunicació. Però no sempre és fàcil saber si això passa. Un corrector està tan entrenat a detectar ambigüitats i incongruències que en descobreix allà on el lector mitjà no les percep. Si jo llegeixo “Colau es torna a presentar per tercera vegada”, m’adono que tornar-se a presentar és redundant respecte a tercera vegada, però també m’adono que quan ho canvio per “Colau es presenta per tercera vegada” no estic dient el mateix. En estricta lògica, en un cas és candidata com a mínim quatre cops (només si ja t’has presentat et pots tornar a presentar), i en l’altre, tres.

De fet, “tornar a...” té constants usos redundants en el llenguatge informatiu, des del malalt que pot tornar a recaure al servei de metro que es tornarà a reprendre, passant per la gesta que es tornarà a repetir. Són redundants si, com passa sovint, ens referim a la primera recaiguda, represa o repetició. Volent fer-ho més clar ho emboliquem. I llavors sí que el més aconsellable és desfer el nus i parlar del malalt que pot recaure, el servei que es reprendrà, la gesta que es repetirà i l’alcaldessa que es presentarà per tercera vegada.

stats