11/02/2022

El passat com a distopia

2 min
Una il·lustració dels viatges de Gulliver en què es veuen els servents, anomenats 'yahoos'

BarcelonaLes novel·les, la seva mitologia, estan fetes de paraules impronunciables. No em refereixo al comtat de Yoknapatawpha, de les històries de Faulkner. Aquest nom es pot superar amb unes sessions de logopèdia. Potser, entre la meva generació (això vol dir gent generada per un determinat tipus de lectures, no pas per una època, perquè els llibres tenen un temps a banda: un lector de Jane Austen o de Mark Twain s'assembla més a un altre lector dels mateixos autors, independentment de l'època en què visqui, que a la resta dels seus contemporanis), deia que som legió els lectors que hem sucumbit davant la impronunciable Cthulhu, la criatura de Lovecraft.

Abans, però, ja m'havia enfrontat amb una altra qüestió d'aquesta índole. Els viatges de Gulliver és el llibre d'un antiutòpic. Jonathan Swift és, així mateix, un misantrop propens als pits de les dones i freqüentment es mostra escatològic d'una manera força explícita, encara que res d'això no hi resulta gens negatiu, ja que aquest llibre és fascinant precisament per aquesta raó, perquè es tracta d'una incessant caiguda ànima endins. Avui en dia els traumes, i encara millor els més obscurs, els manifesten ufanosament els autors. Es fa de les ferides una declaració de principis; però Swift havia anat més enllà: va aixecar els seus traumes fins a la condició d'estil.

Només quan no es té l'estil calen els principis (en són un succedani). Allò que es deia Cthulhu en Lovecraft, en Swift es diu houyhnhnms (si és que hi ha també manera de dir-ho). És el nom dels cavalls humans a l'últim viatge de Gulliver. Amb aquest capítol neix la literatura de ciència-ficció anglesa, ja que el món escindit entre els houyhnhnms (els amos refinats) i els yahoos (servents humans força equins) el tornarà a mostrar H.G. Wells quan el protagonista de La màquina del temps arribi a un món distòpic dividit en dues societats, els elois (amos primmirats) i els morlocks (esclaus barroers). Naturalment, el conflicte formal (i moral) que més tard plantejarà Pierre Boulle en una altra antiutopia, El planeta dels simis, prové també d'aquest viatge de Gulliver. Mai no sabrem pronunciar houyhnhnms, però en aquesta flamant era digital de la humanitat ens hem fet un fart de dir yahoo. El nostre futur són els traumes dels nostres avantpassats.

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir Els viatges de Gulliver a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats