Paons reials al passeig de Gràcia: comença la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern
Barcelona"Oh, uaaaaau!" Encara no ha començat la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern i quan em giro veig dues turistes joves, que semblen americanes, meravellades amb un llibre infantil que deu tenir molts anys. És el dia abans de la inauguració, i he quedat al passeig de Gràcia amb el president del Gremi de Llibreters de Vell de Barcelona, l'Erik Prats, perquè m'expliqui quatre coses mentre acaben de muntar la que ja és la 73a edició de la fira. He de confessar que pensava que em trobaria amb algú més gran: té 28 anys, va agafar el càrrec amb 27. És el successor del Marçal Font i Espí, que va aconseguir tirar endavant la fira durant la pandèmia i que va donar un impuls important al sector, però que també va dir prou. "Em va semblar que amb la meva energia, sang nova, i el suport dels altres podríem treballar per intentar donar més visibilitat i una llarga vida al gremi", em diu Prats.
La necessitat de relleu me la confirma un altre llibreter, el Guifré Serra, de Llibre Vell, que porta 28 anys a la fira: "D'aquí a 6 anys, el 50% dels que són ara a la fira es jubilaran. Per això quan arriba algú jove, o nou, intentem ajudar-lo tant com podem". La bona sintonia es nota entre ell i l'Erik, i també amb la seva parella, la Sara Reyes, amb qui Prats comparteix la llibreria Antigularia. Tots dos estudiaven arqueologia, l'Erik fins i tot s'hi va dedicar, i just abans de la pandèmia van començar en el món del llibre. Un cosí antiquari tenia uns quants llibres i no sabia què fer-ne, i l'Erik va proposar a la Sara que intentessin vendre'ls. D'aquesta manera van començar a aprendre l'ofici, i el 2020 inauguraven Antigularia. M'expliquen que van perdre diners "moltes vegades", però cada experiència ha estat un aprenentatge, i han tirat endavant: "Estem vius!".
L'aposta per acostar-se a les noves generacions
Estan vius, efectivament, i em sembla que seran una bona empenta per a un gremi unit, que s'estima molt el que fa i que em va fer la sensació que no està tant per la queixa com per la solució. Acostar-se a les noves generacions, utilitzant eines com Instagram, per exemple, és un dels seus reptes. Poden semblar un públic llunyà, però la Sara m'explica que cada vegada són més conscients de la seva existència, perquè els poden oferir llibres que els interessen: "Ara hi ha temes que estan de moda, com la bruixeria, la màgia negra o el feminisme, i els llibreters de vell tenim volums que poden ser difícils de trobar. A més, els preus són més assequibles del que la gent es pensa". Prats afegeix: "Hi ha hagut un canvi generacional i mental, en les necessitats i en les prioritats, i ara hem de connectar amb aquest món nou". Per això, també, la fira és important: "Serveix perquè la gent sàpiga que existim. Al sector es fa molta venda online, i d'aquesta manera ens veuen; el paper existeix, s'ha de tocar. Portem les nostres millors peces: d'alguna manera, ens vestim de gala, aquests dies som uns paons reials".
La traductora Dolors Udina ha pogut contemplar aquesta "exhibició" moltes vegades, perquè a la inauguració de divendres ha explicat que no s'ha perdut cap edició de la fira: primer hi anava acompanyant algun dels seus germans, i a partir dels 13 o 14 anys, pel seu compte. "La peculiaritat i la delícia de les llibreries de vell és que els llibres no estan tan ordenats, no saps què t’hi pots arribar a trobar i en quin moment el llibre que trobes et serà imprescindible". Udina té raó, és una delícia remenar les casetes i anar fent descobriments, també de llibres que són preciosos. Estic convençuda que d'aquí al 8 d'octubre al passeig de Gràcia se'n sentiran molts, d'"Oh, uaaaaau!".