21/05/2021

Meravella Giró

2 min
Marc Giró

“No havia llegit mai tant en tota la meva vida”. Ho diu Marc Giró a l’entrevista que li va fer fa poc a Núvol l’Oriol Puig Taulé, i m’ho crec. Només aquesta setmana, al seu programa Vostè primer ha entrevistat Pol Guasch per La part del foc (Viena) i Bernat Cormand per El cap als núvols (L’Altra Tribu) i ha tingut l’editora Blanca Pujals, a qui tenim la sort que convidi cada vegada que surt un nou volum de la col·lecció Petits Plaers. Aquest cop, ens descobria Ehrengard, de Karen Blixen (Viena). Tot això, entre les 13 h i les 14 h, en una emissora líder, RAC1, i amb molt bona audiència. Com és possible, com se li va acudir parlar de literatura? Després de donar-hi voltes, em sembla que ja ho sé: com que fins fa poc el Marc vivia a Madrid, no devia saber que aquí els llibres interessen tirant a poc. Que no poden anar a prime time, sempre millor horaris intempestius, i que les entrevistes han de ser curtes i només (el problema seria aquest, el “només”) a autors que venguin molt. 

I quina sort, que ningú fos a temps d’avisar-lo. Quina sort, que convidés la Sílvia Soler a fer-hi recomanacions cada setmana. Quina sort, que molts dels seus col·laboradors, com la Victoria Szpunberg o la Lucía Lijtmaer, parlin sovint de lectures interessants. Tot això, en un programa generalista que toca temes importants que acostumen a tenir poca presència als mitjans, però deixeu que avui em fixi en la part dels llibres, deformació professional. A l’entrevista de l’Oriol Puig Taulé, Giró també diu: “Jo parlo bàsicament dels temes que a mi m’interessen, i parteixo de la base que la gent que escolta la ràdio pot aguantar segons què”. Quines dues coses tan importants! L’interès, se li nota. Si no, per què faria el programa que fa. I, després, aquesta confiança en l’oient, aquest pensar que pots parlar-li de coses interessants i que no apagarà la radio. Jo, em perdonareu l’entusiasme, l’aplaudiria. Quina sort tenim, amb el Marc Giró. O, dit amb paraules molt seves, quina meravella!    

PS: Com que li he sentit dir que es vol fer ric amb el seu llibre, no vull acabar sense recordar-vos que acaba de publicar Pijos (Univers). Riureu.

stats