13/05/2021

Llegim a la primera cita?

2 min
Un noi amb una aplicació de cites

BarcelonaHi ha una llibreria de Londres, Daunt Books, que ha d’atendre peticions de parelles que volen declarar-s’hi, o fins i tot casar-s’hi, perquè és allà on es van conèixer: es van posar a parlar d’un autor entre lleixes, potser els van quedar electritzades les puntes dels dits en coincidir sobre el mateix llom: la resta va ser història. Tota la vida hi ha hagut parelles que s’han enamorat "perquè llegíem el mateix llibre", i no cal parlar de la funció social dels clubs de lectura.

I, tot i això, en l’era de Tinder, no hi ha cap aplicació de mòbil que connecti persones a través dels seus gustos literaris. És a dir, n’hi ha, però no funcionen! En anglès existeix Booklovers.dating, però va ser fundada el 2010 i compta només amb 3.000 membres: no estaríem parlant d’un gran èxit. Com és que els informàtics de Silicon Valley encara no han pogut trobar l’algorisme que faci que els lectors de Madame Bovary es trobin amb els d’Anna Karènina? ¿O és que no lligarien mai, els devots de l'adúltera de províncies amb els amants de les famílies felices i dissortades? ¿Que no estem segurs que un lector de Sally Rooney i un de Miranda July acaben al llit a la primera cita? ¿O que si regalem el llibre de Bel Olid Follem? tenim premi assegurat? Potser no.

El poder fornicador dels llibres

Sembla que els gustos literaris no es deixen capturar, o que no s’expliquen de forma lògica ni es justifiquen amb una equació infal·lible. Aquella subjectivitat anomenada gust i que va lligada a un plaer eminentment solitari fa de mal relacionar amb el d’una altra persona. No te’n vagis al llit amb qui llegeixi Moby Dick perquè a tu et va apassionar, alerta! Fes-ho només amb qui et posi a cent i després ja discutireu sobre la segona part d’Incerta glòria. Dins de les aplis per lligar, sí que hi ha premi per als lectors (sempre més que per a les lectores, això no cal dir-ho) que veuen com els pugen les peticions de cita quan presumeixen de l’últim llibre que han llegit, però ningú no ha sabut crear l’aplicació definitiva basada en el poder fornicador dels llibres. Ah, aquesta sí que seria una gran campanya de foment de la lectura!

stats