07/04/2023

Llarga vida a Dolly Parton!

3 min
Dolly Parton en concert

BarcelonaL’article d’avui té opció de banda sonora. Recomano que us atureu un moment, busqueu la cançó Nine to five, de la Dolly Parton, i que continueu llegint. Cap ambientació millor per parlar d’aquesta artista, referència indiscutible de la música country, que ha venut més de cent milions de discos i que ha escrit més de 3.000 cançons, entre elles I will always love you. Efectivament, la cançó de la Whitney Houston la va compondre Parton, que explicava amb un gran somriure que estava encantada amb l'èxit de la nova versió, perquè li havia reportat molts beneficis. Tampoc li feien falta, perquè és una de les dones més riques de la indústria de la música. A més, no s’ha cansat de dir que a ella els diners tant li fan, que el que li interessa és fer coses que li agradin, dedicar-se a la creació artística. Menuda, amb molt sentit de l’humor i un carisma enorme, també ha creat negocis tan increïbles com l’exitós Dollywood, un parc temàtic tipus Disneyworld però situat a Tennessee, o una línia de productes per a mascotes que es diu Doggy Parton (com no estimar-la?).

Inspirar l'amor pels llibres

Productora, actriu i guanyadora de set Grammys, el seu pare considerava que podia estar molt orgullosa, però destacava una altra cosa, per sobre de totes aquestes. En Robert Lee Parton era fill de família nombrosa i molt pobra. No li van ensenyar a escriure ni a llegir i, de gran, no es va veure capaç d’aprendre’n. Això l’avergonyia, i per evitar que se sentís així, la seva filla Dolly li va voler fer un homenatge. A través de la seva fundació, Dollywood Foundation, el 1995 va crear la Dolly Parton’s Imagination Library, que envia llibres, cada mes i de forma gratuïta, a criatures de qualsevol situació econòmica, des que neixen i fins als 5 anys. Li encanta generar l’emoció de l’espera, l’alegria dels nens de rebre un paquet un cop al mes. El seu objectiu és inspirar l’amor pels llibres. Parton explica que ella, de petita, tenia somnis que sabia que es complirien. Ella creu que la llavor de molts somnis és als llibres, i per això vol que tots els nens hi puguin tenir accés.

Ho ha aconseguit, i de quina manera: va començar com un projecte local i actualment la Imagination Library ja s’ha estès a tots els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Austràlia i la República d’Irlanda. Quan escric aquest article, han enviat 204.274.622 llibres a 2.338.167 criatures. Ha rebut molts reconeixements, entre ells el de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, però Parton també explica, orgullosa, que al seu pare, que va morir 5 anys després que el projecte es posés en marxa, el feia feliç veure que els nens l’anomenaven The Book Lady. Un títol molt merescut, que ella sempre diu que no hauria arribat a tenir sense la col·laboració de tantes organitzacions que l’ajuden a recollir fons (tot i que ella també té iniciatives molt creatives: va posar a la venda una matrícula de cotxe, amb la seva cara, i cada venda equival a un any de llibres. Com deia, se l’ha d’estimar). El programa té un comitè de selecció, que tria bons llibres (i inclou els que ha publicat la cantant), que promoguin la imaginació, el respecte i la diversitat. Quin projecte tan magnífic, i quina dona, la Dolly Parton! Avui, la celebro des d’aquesta columna. Us convido a fer-ho, també, posant Jolene a tot drap.

stats