02/02/2022

El dibuixant que volia ser cowboy

2 min
Una imatge del còmic 'Valerian y la ciudad de los mil planetas'

BarcelonaQuan era molt jove, Jean-Claude Mézières va decidir que volia veure complert un dels seus somnis: ser cowboy. I se’n va anar a Utah i a Nevada a portar vaques amunt i avall. S’hi va estar un any i mig i hi va coincidir amb Pierre Christin, un amic d’infantesa que feia de professor a la Universitat de Salt Lake City. Quan es van retrobar a París, anys més tard, van pensar una sèrie de còmic. Mézières volia fer un western, però ja havien començat Blueberry i Lucky Luke: el pas estava barrat. Així és que Christin, que era un lector apassionat de Ray Bradbury i de Theodore Sturgeon, el devia convèncer perquè convertís els roquissars i els congostos dels deserts de Nevada en paisatges d’altres planetes. Així va néixer una sèrie que seria mítica, la de l’agent espaciotemporal Valérian, un viatger del temps a sou de Galaxity, una ciutat-imperi, que ha de mantenir l’ordre a l’univers. Valérian no anava sol: l’acompanyava Lauréline, un personatge femení molt avançat per l’època (la sèrie va començar a mitjans dels seixanta), que no feia de noia guapa ni de secretària o d’ajudant de l’heroi: era l’altra heroïna. Això em fascinava.

Els dibuixos, de línia clara i un to entre industrial i psicodèlic, embruixarien les retines de milions de persones, a més de les meves, entre elles les de Luc Besson, que n’acabaria fent una pel·lícula el 2017, i les de George Lucas, que va haver de reconèixer que el disseny de la majoria de les naus de la trilogia original de Star Wars era calcat de les astronaus que havia dibuixat Mézières. És tan evident!

Ara, com en totes les històries de salts en el temps, la paradoxa temporal esclata a la cara dels protagonistes: si anem enrere i modifiquem el passat, llavors el present no és exactament igual com era i no podem viatjar al passat a modificar el que... etcètera. La cara de Valérian a l’última vinyeta de la sèrie, amb els ulls enyorats cap al cel de nit ple d’estrelles que cobreix el castell escocès on s’amaga, és la mateixa que ens ha quedat a tots els seguidors de la sèrie quan hem sabut que Mézières va morir el passat 23 de gener. Esperem que hagi trobat la porta del castell per saltar en el temps, un cop més, i torni a ser un cowboy als deserts de l’oest americà. 

stats