Premis literaris
Llegim 17/12/2012

Xavier Pla guanya el XVII Premi Octavi Pellissa

El jurat del Premi Octavi Pellissa, format per Josep Maria Castellet, Xavier Folch, Jorge Herralde, Pere Portabella i Carles Santos, ha declarat guanyador del certamen d’enguany el projecte 'Josep Pla o un ideal de vida lliure', de Xavier Pla

Ara
1 min
Xavier Pla

BarcelonaEspecialitzat en l'estudi de l'obra de Josep Pla, Xavier Pla és autor de l'assaig 'Josep Pla, ficció autobiogràfica i veritat literària' (Quaderns Crema, 1997). Ha publicat la correspondència d'aquest autor amb el seu germà, 'Cartes a Pere' (Destino, 1996), i amb Eugeni Xammar ('Eugeni Xammar, Cartes a Josep Pla i altres cartes i documents', Quaderns Crema, 2001), i també ha estat el curador de l'edició facsímil 'El primer quadern gris. Dietaris 1918-1919' (Destino, 2004). És l'actual editor filològic de l'Obra Catalana d'Eugeni d'Ors (sis volums, Quaderns Crema, 1999-2012) i va guanyar el Premi d'Assaig Joan Fuster 2006 amb el llibre 'Simenon i la connexió catalana' (Tres i Quatre, 2007). En els últims anys, ha publicat estudis sobre 'Vida privada', de Josep M. de Sagarra; 'Incerta glòria', de Joan Sales; 'El carrer de les camèlies', de Mercè Rodoreda, i 'El mar', de Blai Bonet.

Amb aquest últim, Pla es proposa un repte antiplanià; a partir de l'intent de construir una biografia sobre l'escriptor empordanès, demostrarà que "l'ambigüitat" i "la metamorfosi", "la ironia" i "la "irresponsabilitat" són alguns dels eixos de la presentació pública de Josep Pla. "Màscara i fugida" seran dos dels elements estructurals de 'Josep Pla o un ideal de vida lliure', que ha aconseguit el dissetè Premi Octavi Pellissa, que en anteriors ocasions ha premiat Albert Garcia Espuche, Francesc Serés, Jordi Puntí i Julià Guillamon.

stats