Novetat editorial
Llegim 28/02/2012

'El quadern de les vides perdudes', de Silvestre Vilaplana, últim premi Alfons el Magnànim

La novel·la psicològica i d'intriga ha guanyat l'última edició del Premi Alfons el Magnànim, dotat amb 30.000 euros

Ara
2 min
Coberta de la novel·la 'El quadern de les vides perdudes'

BarcelonaAquest dimarts s'ha presentat a la premsa 'El quadern de les vides perdudes', de Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969), a la Casa del Llibre de Barcelona. L'obra, publicada per Edicions Bromera en la col·lecció L'Eclèctica, és la guanyadora de l'últim Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa, dotat amb 30.000 €, una de les més importants pel que fa a certàmens literaris de narrativa en llengua catalana.

En l'acte, han intervingut Josep Gregori, editor de Bromera, i Silvestre Vilaplana. Gregori ha destacat que, amb 'El quadern de les vides perdudes', "Bromera publica una gran obra, amb la qual l'autor ha fet un salt en la seva carrera literària". Ha remarcat també que Silvestre Vilaplana "ha sabut seleccionar fragments d'obres mestres de la literatura universal que s'adapten magistralment a la trama de la intriga". Per la seva banda, l'escriptor ha assenyalat que ens trobem davant una novel·la "amb un personatge molt potent, al qual se li acaba el temps, que ens fa entrar en la ment d'un assassí, però en la qual, alhora, els protagonistes reals són els llibres". Per a Vilaplana, "el vessant més morbós del relat, els crims i les desaparicions, enganxa, però és el vessant més literari el que acaba empenyent el lector a arribar al final".

El protagonisme de l'obra es reparteix entre un assassí sense identitat, un bibliotecari vell que pateix buits de memòria i que es veu obligat a vendre els seus llibres per a subsistir, i una xiqueta desapareguda. I, per damunt de tot, l'hoste, l'ésser que domina l'ancià en les hores en què perd el control del seu propi cos. Aquesta novel·la de trames subtilment entrellaçades acompanya el lector a través del món miserable d'un home gran i sense família que es troba envoltat de crims i que no és capaç de recordar els seus actes, mentre alguns indicis l'assenyalen com a culpable. Però també l'endinsa en la seva amistat amb una prostituta, en la malaltia mental que pateix i, sobretot, en la investigació per la desaparició d'una noia a qui cada moment que passa serà més difícil trobar amb vida.

stats