20/11/2015

¿Segur que no es poden immolar, els jihadistes?

2 min

La frontera entre correcció política i censura ideològica és prima com una orella de gat i, com més força té una llengua, més fàcil és que hi hagi un organisme que, escudant-se en l’una, exerceixi subtilment l’altra. En el cas de l’espanyol hi ha la Fundéu, que, partint de l’agència Efe i assessorada per la RAE, compta amb un finançament tan establishment com el del BBVA.

La Fundéu vetlla pel bon ús del castellà en els mitjans (i sovint és molt útil i pertinent) però alguns dels seus consells són qüestionable ideologia. Arran dels atemptats de París, desaconsella l’ús d’ inmolarse quan un terrorista se suïcida per matar gent. És el típic consell que té la dubtosa virtut de suscitar adhesió irreflexiva i acabar provocant mala consciència en qui no el segueix.

Fer-ne cas et crea dos problemes. El primer, estrictament funcional. Quin verb fem servir? La Fundéu diu suïcidar-se, de sentit més genèric, més gris i tou. I el segon, lingüístic. Per què no és adequat immolar-se?

Immolar-se vol dir sacrificar la vida (l’honor, la fortuna, etc.) per un ideal que és -en el sentit més propi i etimològic- religiós. Potser a algú religiós-i Fundéu no fa pensar pas en ateus- li sembla positiu. Als que tenim al cap tot el mal que han fet les religions ens crea fortes reserves.

El que no veig és que els jihadistes (o gihadistes, un dia en parlaré) no sacrifiquin la vida per un ideal religiós. Què fa, doncs, impropi l’ús d’ immolar-se? Segons la Fundéu, el fet que es matin per matar gent. ¿Des de quan això invalida l’ideal religiós? ¿Han llegit a la Bíblia la fi que va fer Samsó?

“Això no és religiós, és criminal”, pot dir la Fundéu. De debò? ¿Milers d’anys de religió, amb atrocitats i horrors de tota mena, no són religió?Per quins set sous els jihadistes no es poden immolar i Bush pot fer milers de morts a l’Iraq invocant Déu?

Disfressat de correcció política hi veig un altre propòsit: evitar que la pròpia religió es taqui de terrorisme; deixar clar qui es pot immolar i qui no. Seré ben poc correcte políticament: “O tots moros o tots cristians”.

stats