ARA Llegim
Llegim 08/11/2012

Quatre finalistes per al premi de novel·la ciutat d'Alzira

Segons ha informat aquest dijous l'editorial Bromera, el guanyador –que es farà públic divendres– sortirà entre treballs que proposen "una mirada al passat". S'hi han presentat un total de 44 obres

Ara / Acn
2 min

AlziraEl jurat del 24è Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira es debat entre quatre finalistes de les 44 propostes presentades. Segons que ha informat aquest dijous l'editorial Bromera, el guanyador sortirà entre treballs que proposen "una mirada al passat". Així, el premi pot ser per una investigació d'un succés ocorregut a les illes Columbretes durant l'etapa republicana i el cop d'estat franquista; per a una història protagonitzada pel fill bastard de Macbeth; per a una pseudoautobiografia de la vida de Sant Josep; o bé per a l'aventura de la restauració d'una església de Castelló i la relació amb els càtars. El guanyador d'aquest premi i de la resta de guardons convocats es coneixerà aquest divendres. El tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira tindrà lloc a la Sala Rex Natura d'Alzira en un sopar que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l'economia i l'educació. La cita també servirà per revelar el nom dels guanyadors de les altres categories.

Ciència, assaig i poesia

El 18è Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 16.000 euros s'hi ha presentat cinc originals dels què el jurat n'ha destacat dos. Una de les obres fa un recorregut per alguns aspectes de la història de l'herència cultural i biològica de l'espècie humana aparentment inconnexos: l'herència genètica, els cognoms i el llenguatge; i una altra que aborda la teoria del caos i ens descobreix la presència del caos en múltiples processos naturals, informa l'editorial.

Al 14è Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, aspiren obres centrades en Salvador Espriu, la construcció d'Europa, i un altre sobre el naixement del poble valencià.

Per al 7è Premi de Poesia Ibn Jafadja, dotat amb 5.000 euros el jurat destaca un treball "ple d'esperança i compromès amb la societat que fa poesia de les coses quotidianes", un altre "fortament feridor en què la malaltia, la por i la mort es palpen sobre la lletra", i un tercer que indaga les vivències i paisatges tant interiors com exteriors que han marcat qui escriu els versos.

El 7è Premi de Teatre Ciutat d'Alzira es declara desert

D'altra banda, ja es coneixen els veredictes de la resta de guardons que s'atorgaran en aquesta gala. El veredicte del 17è Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del 17è Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic divendres passat. 'Les ombres del bosc' de Vicent Enric Belda, va obtenir el Premi Bancaixa que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 euros i al qual s'havien presentat 30 obres.

En aquesta novel·la, amb una trama policíaca amb altes dosis d'intriga, un estudiant noruec arriba a València fugint dels malsons que el persegueixen i coneix una jove amb qui comparteix un passat ple d'ombres.

Jordi Sierra i Fabra ha estar l'autor guardonat amb el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 euros. La seva obra, que va ser escollida entre les 26 presentades, és 'El dia que en Gluck va arribar a la Terra' i ens conta la història de Steve, un jove que és testimoni d'un robatori i evita ser atropellat pels lladres gràcies a l'aparició d'un simpàtic extraterrestre boig per les pomes.

Finalment, el 7è Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat 39 originals, es va declarar desert.

stats