Premis literaris
Llegim 26/06/2014

Pep Coll guanya el premi Crexells 2014

La novel·la, 'Dos taüts negres i dos de blancs' va ser publicada per Proa al setembre del 2013 i explica l'assassinat d'una família al Pallars Jussà l'any 1943

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaLa novel·la 'Dos taüts negres i dos de blancs', de Pep Coll, ha estat reconeguda amb el premi Crexells, que està dotat amb 4.000 euros. Coll ha acudit a una història que l'havia afectat personalment quan va créixer al Pallars Jussà a la dècada dels 50: l'assassinat d'una família en un petit poble de la serra de Carreu, prop d'on ell vivia, l'any 1943. "Semblava fàcil d'explicar, però era difícil d'escriure –admet–. Quan em vaig posar a buscar informació, vaig trobar-me que la tradició oral havia mitificat els crims. Tothom m'explicava el mateix. Deien, per exemple, que a la mà d'una de les nenes hi havien trobat cabells de l'assassí, dada que no he pogut saber si era certa o no".

Coll no ho ha tingut fàcil per investigar sobre el cas d'un crim que va horroritzar els habitants de Carreu. "A l'Arxiu Comarcal de Tremp van desaparèixer els sumaris procedents del jutjat de primera instància entre el 1939 i el 1943. Tampoc no hi ha cap imatge dels assassinats. En canvi, sí que vaig localitzar diversos documents a l'Audiència de Lleida, i vaig tenir el testimoniatge de cinc padrins que m'ha ajudat molt", diu. Va començar a treballar en el llibre fa tres anys, i s'afegeix a una bibliografia que inclou títols com 'L'abominable crim de l'Alsina Graells' (1999), 'El salvatge dels Pirineus' (2005) i 'Les senyoretes de Lourdes' (2008). Amb 'Dos taüts negres i dos de blancs' Coll ja ha guanyat el premi de la Crítica Catalana.

La història del Crexells

El premi Crexells es va convocar de manera ininterrompuda entre 1928 i 1938. Més de quatre dècades després, al 1981, es va recuperar, i s'ha mantingut fins avui. A partir de 2005 es va recuperar la dotació econòmica per al guanyador, que actualment és de 4.000 euros.

El premi ha reconegut, entre d'altres, obres de Prudenci Bertrana ('L'hereu'), Josep M. de Sagarra ('Vida privada'), Mercè Rodoreda ('Aloma'), Joan Perucho ('Les aventures del cavaller Kosmas'), Baltasar Porcel ('Les primaveres i les tardors'), Maria Barbal ('Pedra de tartera'), Pere Gimferrer ('Fortuny') o Ferran Torrent ('Societat limitada'). L'any passat va guanyar 'Sense alè', de Josefa Contijoch.

stats