Llegim 19/10/2012

Mor el professor Jordi Castellanos

El fundador i codirector d''Els Marges' ha mort als 66 anys. Està considerat com un dels historiadors de la literatura catalana més destacats i renovadors

Ara
1 min
Jordi Castellanos

BarcelonaEl professor Jordi Castellanos ha mort la matinada de dijous als 66 anys, segons ha informat la revista 'L'Avenç' aquest divendres. Està considerat com un dels historiadors de la literatura catalana més destacats i més renovadors de les darreres tres dècades. Va ser un dels principals especialistes en el Modernisme i també va estudiar el Noucentisme. Es va incorporar a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1971 i, des del 1988, en va ser catedràtic de filologia catalana.

A més de la tasca docent, Castellanos ha publicat centenars d'articles d'autors com Jacint Verdaguer, Prudenci Bertrana, Joan Maragall, Gabriel Alomar, Eugeni d'Ors i Joaquim Ruyra, recollits parcialment en volums com 'Literatures, vides, ciutats' (1997) i 'Intel·lectuals, cultura i poder' (1998). Va ser un dels fundadors de la revista 'Els Marges' l'any 1974, i des de llavors n'havia format part activament –actualment la dirigia juntament amb Josep Murgades–. Així mateix, també va participar a la revista 'Recerques' (1979-1987) i va crear el Servei d'Informació Bibliogràfica de Llengua i Literatura Catalanes, TRACES, actiu des de l'any 1986. Actualment s'hi poden consultar més de 85.000 articles.

El període de formació de Jordi Castellanos es remunta als anys seixanta. El 1968 va entrar a treballar a la secció de literatura de l'Enciclopèdia Catalana i va participar a les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans. Se'n reconeixia deixeble.

Deixa gairebé acabat un estudi sobre novel·la dels anys trenta.

stats