Novetat editorial
Llegim 10/01/2013

RBA publica la primera novel·la de Jim Thompson

'Aquí y ahora' és la novel·la més autobiogràfica d'un dels escriptors 'underground' nord-americans més significatius

Ara / Efe
2 min
Jim Thompson

BarcelonaLa primera novel·la de l'escriptor nord-americà Jim Thompson (1906-1977), 'Aquí y ahora', arriba avui per primera vegada a les llibreries espanyoles, publicada per RBA. 'Aquí y ahora' està considerada la novel·la més autobiogràfica de Thompson, una obra en què ja es detecta tot el catàleg d'ingredients que més tard el coronarien com un dels millors autors de novel·la negra de la seva generació.

James Dillon és el protagonista absolut de la primera novel·la de Thompson, un 'alter ego' en què el novel·lista nord-americà bolca la seva pròpia biografia per construir una obra èpica, testimoni de la supervivència a Califòrnia abans de la Segona Guerra Mundial.

Dillon acabarà treballant en una desgavellada fàbrica aeronàutica i sostenint una família que es desenvolupa entre la fam, la bogeria i l'alcohol, però a més és escriptor, encara que hagi decidit que potser és hora de renunciar a la literatura i admetre el fracàs.

Un home que vol escriure

'Aquí y ahora' és també el retrat d'un home que venç les circumstàncies i el desequilibri per escriure de matinada l'últim relat, la primera novel·la i el seu propi futur. James Grant Dillon té 35 anys –la mateixa edat que tenia llavors Thompson– i pensa que mai arribarà a viure de la literatura. Ha aconseguit publicar uns quants relats i ha escrit innombrables articles per a diaris i revistes, però també ha hagut de treballar des dels 15 anys en innombrables llocs de treball per subsistir un pare embogit que perd els diners amb facilitat. També aconsegueix fer sobreviure una mare obsessionada a comparar-lo amb Jack London.

Thompson és autor de guions d'algunes pel·lícules llegendàries com 'Atracament perfecte', que va dirigir Stanley Kubrick, així com de les novel·les 'El asesino de mí', 'Nit salvatge' i 'La fugida'.

stats