Novetat editorial

L'historiador Javier Traité diu que "Espanya és un cadàver ambulant"

Publica una crònica humorística a l'editorial Principal de los Libros, 'Historia torcida de España'. Traité assegura que no pot estar orgullós de cap època del país, perquè fins i tot durant el segle d'or hi havia una misèria absoluta

Coberta del llibre de Traité
Ara / Efe
12/12/2012
3 min

MadridNo hi ha res millor per afrontar el futur que analitzar el passat, i si és amb humor i perdent el respecte a la història, molt millor, assegura l'historiador Javier Traité, que fa una irreverent repàs del futur d'Espanya des de la prehistòria fins a avui, quan el país, diu, és "un cadàver ambulant". 'Historia torcida de España' és el títol d'aquest "tractat" d'història en clau d'humor que trenca mites i qüestiona gestes arribant al sorprenent mèrit de fer riure amb la interminable llista dels reis gots, descrits per Traité (Barcelona, 1982) com "un grup de psicòtics".

Aquesta crònica "d'un país de bojos", publicada per l'editorial Principal de los Libros, segueix la "Historia torcida de la literatura" que l'autor va publicar l'any passat per popularitzar els grans clàssics entre lectors de totes les edats, especialment els més joves.

Humor que pot molestar

Cal saber "amb detall" la història per aprendre dels errors i "que no te la colin", assegura Traité, per qui és imprescindible analitzar-la des d'un punt crític i "amb humor que molesti". Malgrat que els espanyols estan acostumats a una història en clau patriòtica, l'autor considera que no es pot estar especialment orgullós de cap època perquè, per exemple, en el brillant segle d'or hi havia una misèria absoluta.

També destaca el "paper brutal" que la religió ha tingut al llarg de la història en l'endarreriment d'Espanya, un país que no ha tingut l'aliment assegurat fins als anys 60.

Ibers, visigots, reis i reines, republicans, anarquistes, polítics diversos, etc., tots passen per la lupa de Traité, que assegura que tots els governants "eren uns inútils o eren bojos, i el nostre poble es va alfabetitzar ahir".

Una història "plena de personatges absurds, guillats il·lustres i decisions pèssimes", assegura l'escriptor, que diu que al llarg dels segles els espanyols s'han passat més temps reconquistant Espanya que disfrutant-ne. La "mítica Reconquesta" en què s'ha basat sempre la història d'Espanya és una "bola", assegura.

L'autor explica també amb un humor àcid el descobriment d'Amèrica i "com aconseguim crear un imperi per després triturar-lo i escopir-lo".

Un país que no paga els deutes

"Els cars jocs de guerra dels Àustries van ser la perdició d'una Espanya que encara no havia nascut", escriu Traité, que recorda com el 1576 Felip II va declarar per primera vegada en la història del país i possiblement del món una "suspensió de pagaments".

A Traité li fa molta gràcia "quan ara surt Mariano Rajoy dient que Espanya sempre paga els seus deutes" quan en realitat i des del segle XVI, no s'han pagat gairebé mai".

L'absolutisme, l'època "en què vam començar a canviar reis per presidents i ens vam adonar que els que havien pres el comandament eren els militars" i els regnats d'Alfons XII i Alfons XIII donen pas a la II República. Els episodis de la guerra civil i el franquisme que van convertir Espanya "en un gra al cul d'Europa" continuen el llibre, que arriba a la història més recent d'Espanya. I així parla del govern espanyol: "És cert que un no hauria de posar gaires esperances en algú que va trigar tres eleccions a derrotar el pitjor president de la història de la nostra democràcia. Però home, és que l'està fent fins i tot bo".

L'actualitat, assegura, li recorda molt al segle XIX, amb Alfons XII, Cánovas i Sagasta. "No deixa de tenir certa gràcia que hàgim passat dues dictadures, una república i una guerra civil per tornar exactament al mateix punt on érem fa un segle i mig".

stats