Sector editorial
Llegim 10/01/2013

Mascarell i el Gremi de Llibreters acorden una estratègia per afrontar amb garantia els canvis socials i tecnològics

"El sector ha apostat per la modernitat de manera decidida i, si sabem rematar-ho bé, té el futur garantit", ha assegurat el conseller

Acn
3 min
La reunió del Gremi de Llibreters amb Ferran Mascarell

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el Gremi de Llibreters de Catalunya han acordat, en una reunió que han mantingut aquest matí, dissenyar una estratègia de treball per als propers 18 mesos que, sense renunciar al vessant cultural, garanteixi poder fer front als canvis socials i tecnològics amb què s'enfronta actualment. El conseller ha defensat que "en moments com els actuals és quan més cal deixar clar que el sector llibreter és un sector que ha apostat per la modernitat de manera decidida i que, si sabem rematar-ho bé, té el futur garantit". El conseller Mascarell s'ha reunit aquest matí amb el Gremi de Llibreters de Catalunya per valorar la situació actual de les llibreries i acordar la feina que cal desenvolupar en els propers mesos. En aquest sentit, el conseller ha posat de relleu que "en moments com els actuals és quan més cal deixar clar que el sector llibreter és un sector que ha apostat per la modernitat de manera decidida i que, si sabem fer-ho bé, té el futur garantit". "El que necessita és, sense renunciar al vessant cultural, aprofundir en el vessant empresarial i comercial que garanteixi poder fer front als canvis socials i tecnològics amb què s'enfronta", ha afirmat.

El projecte Llibreriactiva

En la reunió, més enllà d'analitzar les circumstàncies sobre el tancament de la llibreria Catalònia, s'ha acordat realitzar un treball d'anàlisi, una radiografia, de la situació actual del sector. A partir d'aquest treball, el Departament de Cultura i el Gremi de Llibreters treballaran per al disseny d'una estratègia de treball que marqui el camí que cal seguir des de la situació actual i al llarg dels propers 18 mesos, seguint el camí iniciat l'any passat amb el projecte Llibreriactiva. Totes dues parts han apel·lat al compromís de cada ciutadà a convenir que "la millor opció davant l'actual conjuntura és que cada dia comprem llibres a les nostres llibreries de referència".

L'any passat, el departament de Cultura va posar en marxa una bateria de mesures per donar suport específic al sector llibreters i contribuir a la seva modernització i reconversió. Aquest projecte té com a eixos centrals iniciatives que, conjuntament amb el Gremi de Llibreters, s'han posat en marxa per primera vegada. Aquestes iniciatives estan relacionades amb una línia d'ajuts específica per a la modernització de les llibreries. Amb una dotació pressupostària de 275.000 euros el 2012 ha permès que 60 llibreries d'arreu del territori, realitzin inversions amb una especial incidència en la implantació de les noves tecnologies.

Aquest ajut també preveia que els destinataris de l'ajut havien de fer un esforç addicional per comercialitzar el seu fons de llibreria amb més ventall temàtic a disposició del lector. Una altra iniciativa és la Libridata, una base de dades impulsada juntament amb la Cambra del Llibre ha de servir per optimitzar els recursos i fer més eficient la cadena del llibre a Catalunya. La base de dades posa en comú les dades de producció, distribució i venda de llibres a Catalunya de manera que es pugui fer el seguiment de cada llibre per part de tots els agents participants al sector en cada moment de la cadena. Aquesta eina contribuirà de forma decisiva a una reducció de costos de distribució dels llibres, segons apunta el departament de Cultura.

L'Escola de Llibreria

L'Escola de Llibreria és una tercera proposta qua s'ha posat en marxa. El 2012, el departament de Cultura, a través de l'Institut Català de les Empreses Culturals, el Gremi de Llibreters i la Universitat de Barcelona van posar en marxa per primera vegada el Postgrau en Llibreria per a la formació empresarial del personal que hi treballa i dels llibreters, tenint en compte el seu caràcter com a prescriptors del llibre i la lectura. Amb un total de 25 alumnes, se'n van exhaurir les places.

D'altra banda, el Gremi de Llibreters, amb la col·laboració del Departament de Cultura, ha posat en marxa recentment la Plataforma de venda de llibres digitals Liberdrac, que té com a objectiu la comercialització en línia del llibre, i el fet de traslladar els valors de la llibreria física al món digital.

stats