Novetat editorial
Llegim 21/02/2013

Care Santos dedica l'última novel·la als llibres i a la Barcelona intramurs

'L'aire que respires' explica la història d'un soldat reclutat per Napoleó que es converteix en tocacampanes de l'església Santa Anna

Acn
2 min
Care Santos

BarcelonaDesprés de l'èxit d''Habitacions tancades', Care Santos publica 'L'aire que respires' (Planeta), dedicada als llibres, que són els autèntics protagonistes de la novel·la, segons l'autora, i a la ciutat de Barcelona, especialment a la 'polis' intramurs, que es va transformar radicalment per la llei de desamortitzacions del 1835. L'herència d'un negoci familiar, la llibreria Palinur, és el punt de partida d'aquest llibre que va del present al passat per revelar la història de Filippo Brancaleone, un jove que va ser reclutat per les tropes de Napoleó abans de convertir-se en el tocacampanes de l'església Santa Anna, tocant a la muralla. 'Llibres llegits, ni vells ni usats': aquest és el cartell carregat d'intenció que custodia la llibreria Palinur, situada al carrer de la Canuda, i una declaració d'amor de l'autora. És la llibreria que hereta la Virgínia, juntament amb un munt de papers i documents que el seu pare consultava sovint i no vol relegar a l'oblit.

Per això, encarregarà a una amiga seva escriptora que se'ls miri i, entre pols, recuperaran la història de Filippo Brancaleone, un noi genovès de 16 anys que va ser reclutat per lluitar amb les tropes de Napoleó i va anar a parar malferit a l'Hospital de la Sanat Creu. Allà va sobreviure gràcies a una noia bugadera que se'n va ocupar, i convertit en desertor, va trobar feina com a toca campanes de Santa Anna.

A la recerca d'un llibre extraviat

La història de Carlota Guillot i la recerca d'un llibre, fonedís i capritxós, que va formar part d'una de les biblioteques particulars més sibarites de la Barcelona napoleònica també hi és en aquesta obra coral, que s'estén al llarg de les dècades més convulses del segle XIX, quan es van enderrocar les muralles.

En el claustre de la parròquia Santa Anna, on aquest dijous ha presentat el llibre, Care Santos ha parlat de la seva fascinació per la Barcelona intramurs i per tot allò que resguarden les parets de pedra de la història. Va triar Santa Anna com a escenari perquè estava a la frontera de les muralles, i és un símbol del canvi que ha patit la ciutat, i tot i que ha quedat, és molt diferent de l'important centre de vida religiosa que va arribar a ser.

El principal personatge era un tocacampanes, que Santos diferencia del campaner, un càrrec de més rang i que tocava les hores en punt. En canvi, per al tocacampanes quedaven els quarts, i Filippo Brancaleone era, a més, el tocacampanes de nit. Una feina agraïda tenint en compte que venia de ser reclutat per Napoleó, amb 16 anys i una por espantosa.

Aquest és el nom d'un soldat italià real que va morir a l'Hospital de la Santa Creu, segons una llista que va trobar l'autora durant la seva feina de documentació. "El nom li venia tan gros (al personatge) que vaig pensar que no només per això ja estava bé", ha comentat Santos, commoguda per saber que molts d'aquells soldats, del major exèrcit del moment, morien cridant a la mare de tan joves que eren.

Care Santos (Mataró, 1970) ha publicat fins ara set novel·les, sis llibres de relats, dos poemaris i nombrosos llibres per a joves. Els seus llibres de més èxit són 'La mort de Venus ' i Habitacions tancades', aquest últim amb 70.000 exemplars venuts i traduït a 18 països.

stats