El Sant Jordi de dos autors catalans amb més d'un milió de llibres venuts

Jaume Copons i Liliana Fortuny són els creadors dels còmics infantils supervendes 'Agus i els monstres' i 'Bitmax & Co'

3 min
Jaume Copons i Liliana Fortuny firmant els seus llibres per Sant Jordi

BarcelonaL'èxit del guionista Jaume Copons (Barcelona, 1966) i la dibuixant Liliana Fortuny (Barcelona, 1976) es pot resumir amb les xifres dels seus dos còmics més coneguts: la sèrie L'Agus i els monstres, que va començar el 2014 i ja va pel 25è volum, ha venut més de 800.000 exemplars arreu del món i s'ha traduït a 22 llengües; Bitmax & Co, la sèrie que publiquen des del 2020, ja ha venut més de 200.000 exemplars de 12 volums i s'ha traduït a 11 llengües. Però potser una anècdota il·lustra millor l'entusiasme que generen aquests dos autors: "Un dissabte ens va venir a veure a l'editorial una influencer xinesa i vam fer un streaming de dues hores parlant dels nostres llibres i, tal com s'acaba, rebem un missatge de l'editor xinès: durant la retransmissió s'havien venut 60.000 llibres", recorda Copons.

No és estrany que una setmana abans de Sant Jordi tinguessin tres llibres entre els més venuts de gènere infantil: l'últim volum de L'Agus (Un pacte monstruós), l'últim Bitmax (Wagner i família) i Llibre de Sant Jordi, barreja d'àlbum il·lustrat i còmic sobre la història, el mite i les tradicions que envolten Sant Jordi. Per què funcionen tan bé les aventures del robot Bitmax i els seus amics o les de l'Agus i els monstres de la seva habitació? "No ens ho expliquem gaire", reconeix Copons. "Tant de bo tinguéssim una fórmula, però no. De fet, quinze dies abans de publicar Bitmax ens va agafar un acolloniment absolut, teníem la síndrome aquella del segon disc dels grups de rock, però ràpidament vam veure que funcionava i vam respirar". De fet, amb Bitmax es van desmarcar una mica de l'estil de L'Agus amb històries dirigides a primers lectors (a partir de 6 anys), amb menys text i lletra majúscula per facilitar la lectura dels més menuts. "Per a nosaltres és important no repetir-nos", assegura Fortuny, que és filla de Josep Fortuny, el bateria i fundador de l'Elèctrica Dharma.

Copons i Fortuny han començat Sant Jordi a l'esmorzar literari de La Virreina i l'embús de la Rambla i els talls de circulació els han fet arribar tard a l'Espai Abacus, on havien de firmar a partir de les 10.30 h. Allà els esperava, el primer de la cua, el Gerard, de 9 anys, un fan de l'Agus i el Bitmax acompanyat de la seva mare, que li ha permès fer campana de l'escola "per viure l'experiència de Sant Jordi". També esperava els autors la Natàlia, una russa de 35 anys que fa dos anys que viu a Barcelona: "He après a parlar català amb els llibres de l'Agus i el Bitmax, que també agraden als meus fills". Els dos autors es complementen a les firmes: ell escriu la dedicatòria i enraona amb els lectors, murri i encantador, mentre ella fa un dibuix i estampa un tampó d'un personatge. "Fem moltes trobades amb els lectors en llibreries, biblioteques, escoles... És el nostre Never ending tour, com el de Dylan –explica Copons–. I sempre muntem un xou: la Liliana dibuixa el que demanen els nens i jo organitzo els nanos i creem un personatge. La idea és passar-nos-ho bé, com amb els llibres".

Míriam Bonastre: la nova generació

L'altra reina del còmic infantil i juvenil català actual és Míriam Bonastre, que en el seu segon Sant Jordi ha demostrat un cop més la connexió absoluta que té amb els lectors, la majoria adolescents que li porten exemplars de la sèrie de fantasia Hooky! per firmar. "Quin personatge t'agrada?", pregunta Bonastre abans de fer un dibuix amb retolador mentre rep tota mena de lectors, des de la Sofia, una nena de 9 anys que es va engrescar amb la lectura gràcies a Hooky!, fins a l'Alba, de 23 anys, que segueix Bonastre des que va descobrir el seu primer còmic, l'autoeditat El huérfano, al Japan Weekend del 2014. Des d'aleshores ha seguit tot el que fa Bonastre, "des de l'inktubber amb els primers dibuixos de Hooky! fins a Marionetta", la sèrie que està publicant ara al portal WebToons. "Em fa il·lusió haver-la vist créixer com a autora i haver crescut amb ella", diu. Bonastre encara no ha ingressat en el club del milió d'exemplars on són Copons i Fortuny, però no trigarà gaire: els tres volums de Hooky! ja passen del mig milió d'exemplars i acaba de publicar amb EntreDos el seu primer còmic original en català, La princesa i el drac.

stats