Còmic
Llegim Còmic 17/03/2023

Un Museu del Còmic a Mallorca?

El Clúster de Còmic impulsa un projecte que s'instal·laria en un edifici de tres plantes a Inca

2 min
Edifici de Cas Metge Cifre, a Inca, futura seu del Museu del Còmic de la ciutat

BarcelonaMentre el projecte del Museu del Còmic de Badalona segueix congelat fins a nova ordre, els museus del còmic d'iniciativa privada però amb suport públic comencen a perfilar-se com a alternativa. És el cas del Museu del Còmic de Sant Cugat del Vallès, que va començar la seva aventura el 2019. Però també podria ser el cas del Museu del Còmic d'Inca, a Mallorca, una proposta del Clúster del Còmic de Mallorca que compta amb el suport de l'Ajuntament d'Inca. El museu tindria la seu a l'edifici de tres plantes de Cas Metge Cifre, propietat de Caixa Colonya, que cediria el seu ús per al projecte.

La col·lecció permanent del museu es nodriria de la col·lecció personal del crític, divulgador i col·leccionista Jaume Vaquer, que posseeix prop de 1.500 originals de còmic de diverses èpoques i procedències. "Amb la pandèmia els preus s'han disparat, però abans eren molt barats, sobretot els americans, i he pogut reunir una col·lecció molt potent amb la qual he organitzat moltes exposicions", explica Vaquer. Entre les joies de la seva col·lecció destaca una portada de Mundo mutante de Richard Corben, tires de Mafalda i Peanuts, pàgines d'Els Quatre Fantàstics de Stan Lee i Jack Kirby, del Little Nemo in Slumberland de Windsor McCay o del Blueberry de Jean Giraud.

Disseny del futur Museu del Còmic d'Inca.

Tanmateix, el projecte encara està en una fase molt inicial. De fet, encara no s'ha tancat el consorci que hauria d'impulsar el museu i l'edifici escollit necessitaria unes obres d'adaptació abans de poder albergar un centre expositiu. Tampoc hi ha encara un projecte museístic definit, tot i que Vaquer avança que el museu oferiria exposicions temporals, que es podrien nodrir tant de la seva col·lecció privada com de la d'altres col·leccionistes i institucions, així com dels materials d'autors balears o de la resta de l'Estat, que podrien exposar la seva obra al centre. "Els autors podrien venir a presentar les exposicions i fer visites guiades –apunta Vaquer–. Volem que sigui un centre dinàmic, amb sala d'actes, cafeteria i activitats diverses". Però el mateix Vaquer reconeix que abans de posar fil a l'agulla cal definir la remodelació, i que les obres durarien almenys un any. "Abans del 2025 no podria estar obert", diu.

stats