Còmic

El Comic Barcelona manté el premi a Antonio Martín i encén els autors

L'organització valida la decisió del jurat sense atendre les peticions dels autors indignats

3 min
El Saló del Còmic en una imatge d'arxiu / Manolo García

BarcelonaTrencant un silenci de dos dies, el Comic Barcelona ha reaccionat aquest dimecres al comunicat que van fer dilluns prop d'un centenar d'autors de còmic en què expressaven el seu desacord amb la concessió del Gran Premi d'Honor al teòric i editor Antonio Martín–, al qual s'han anat sumant més autors i que ja reuneix 275 firmes. Tanmateix, la resposta de Ficomic, l'entitat responsable d'organitzar el Comic Barcelona i els seus premis, valida el premi concedit a Martín assenyalant en un comunicat que “les decisions que va adoptar el jurat complien les bases vigents dels premis”.

El comunicat de Ficomic, que ha arribat poc després d'una reunió del seu comitè executiu, remarca que el jurat estava format per vuit “persones acreditades de diversos àmbits i veus del món del còmic i que actua amb total independència de criteri i valoració”. El text també agraeix “les propostes rebudes per a la millora dels premis” i diu que les estudiarà per “com fa cada any, incorporar aquelles novetats que contribueixin a la divulgació del treball de tots els professionals del món del còmic”.

Tot i estendre la mà al diàleg al final del text, la resposta de Ficomic ha caigut com una bomba entre alguns dels autors indignats. El dibuixant Bernardo Vergara ha sigut un dels primers a reaccionar-hi: “Tal com em vaig comprometre, no penso col·laborar mai més amb Ficomic ni el Comic Barcelona”. La saragossana Mamen Moreu publicava a Twitter: “Només espero que no esborrem del nostre record el dia en què Ficomic s'ha rigut a la cara de tots els autors i autores que vam firmar el comunicat”. Santiago García, Premio Nacional per Las meninas, s'ha acomiadat de la fira amb un "Bé, Comic Barcelona, va ser bonic mentre va durar. Fins mai". I el ninotaire Manel Fontdevila s'ha expressat així: "Si de debò us agraden els tebeos, aneu a gaudir-ne a qualsevol altre lloc [que no sigui el Comic Barcelona]”. Entre els autors que firmen el comunicat hi ha noms tan importants del còmic espanyol com Paco Roca, Miguel Gallardo, Albert Monteys, Flavita Banana, Juanjo Sáez, Alfonso Zapico, Javier Olivares i Ana Penyas.

L'ARA ha pogut saber que Ficomic ha fet consultes legals en els últims dies per verificar si el premi a Martín contradeia les bases i s'havia d'impugnar. El veredicte del jurat va ser rebut amb sorpresa per la mateixa organització, que s'imaginava que la decisió no agradaria a molts autors però no l'enrenou que s'ha produït. Tanmateix, un cop firmada l'acta del premi, a Ficomic entenen que ja no poden intervenir en el veredicte. Tampoc es preveu la possibilitat de tornar a reunir el jurat que va resoldre a favor de Martín: assumeixen que, un cop dissolt, el jurat com a tal ja no existeix i que només queda l'acta firmada. Pel que fa a l'amenaça de boicot que ja es comença a concretar, l'esperança de Ficomic és resoldre el conflicte per la via del diàleg, però preocupa molt el moment en què arriba: després de dues edicions cancel·lades per la pandèmia, amb una situació econòmica especialment complicat per al Comic Barcelona i quan falta un any per al seu 40è aniversari.

També han donat la seva versió dels fets a xarxes dos dels membres del jurat. El dibuixant Ulises P. López, representant de l'Associació d'autors de còmic d'Espanya, ho ha fet a Instagram a través d'un dibuix que caricaturitza la reacció dels autors indignats amb el veredicte del jurat. Una altra dibuixant, Ana Galvañ, ha fet un comunicat personal explicant les seves impressions sobre el procés de deliberació, criticant els atacs dels autors a Antonio Martín i defensant la "bona voluntat i la professionalitat" del jurat. Galvañ admet en el text que no coneixia la trajectòria de Martín, però que quan els seus companys van defensar la seva figura "de manera raonable i entusiasta" va optar per donar suport a "la candidatura que defensava la majoria".

Més reaccions

Abans del comunicat de Ficomic també s'ha pronunciat sobre el tema l'associació professional de guionistes de còmic (l'ARGH!), que a través d'un comunicat ha demanat que es modifiquin les bases en pròximes edicions per evitar interpretacions com la del jurat de l'última edició. Els guionistes també reclamen la recuperació del premi a la divulgació que va existir en anteriors edicions (quan la fira encara s'anomenava Saló del Còmic) per posar en valor els estudis sobre còmic, així com noves categories de guió, dibuix, color, retolació, llibreria i edició. Al comunicat s'hi han sumat l'Associació d'Autors de Còmic d'Espanya (AACE), el Col·lectiu d'Autores de Còmic, el Col·lectiu de Comunicadors Multimèdia del Còmic (CCMCómic) i el col·lectiu d'autoedició NEUH.

stats