Llegim Còmic 29/12/2021

Els 10 millors còmics del 2021

Les narracions que s'endinsen en la memòria personal i familiar dominen la tria de l'ARA

3 min
Portada de 'Los grandes espacios', de Catherine Meurisse

BarcelonaTot i la pandèmia, el mercat del còmic bull amb l'actual boom de vendes del manga, però també gràcies a la vitalitat i maduresa de la novel·la gràfica. En la tria de l'ARA abunden les obres que extreuen la seva veritat de la memòria personal i familiar, però també les que utilitzen el llenguatge de la historieta per obrir nous camins narratius.

10.
'Rorschach'

Tom King i Jorge Fornés (ECC Cómic)

Coberta de 'Rorschach'

El guionista estrella del còmic nord-americà s'acosta a l'univers de Watchmen amb la mateixa astúcia que l'adaptació televisiva: Rorschach no parla del personatge sinó de la màscara i el mite. I més que un còmic de superherois és un depurat thriller detectivesc amb rerefons polític i un dibuix superlatiu del vilanoví Jorge Fornés.

9.
'Tonta'

Jaime Hernandez (La Cúpula)

Coberta de 'Tonta'

Després de quatre dècades d'estirar el fil de les vides de Maggie i Hopey a Locas, Jaime Hernandez canvia de personatges sense sortir del seu univers. Que el resultat conservi la mateixa frescor, misteri i capacitat d'emocionar és un miracle que només pot explicar el talent inesgotable d'un dels millors autors nord-americans en actiu.

8.
'El pacto'

Paco Sordo (Nuevo Nueve)

Coberta d''El pacto'

La Bruguera dels anys 50 i la figura mítica del dibuixant Manuel Vázquez són invocats de manera magistral en el còmic espanyol més sorprenent de l'any, una cara B d'El invierno del dibujante que s'apropia i reinventa la història de l'editorial en clau de metathriller esperpèntic i tragicomèdia negríssima.

7.
'Vernon Subutex'

Virginie Despentes i Luz (Salamandra Graphic)

Coberta de 'Vernon Subutex'

A diferència de tantes adaptacions de llibres al còmic que són pur càlcul editorial, aquesta és un treball d'amor amb la implicació absoluta de la mateixa Despentes, que trasllada al còmic la seva història sobre l'ocàs de la generació identificada amb la cultura rock. Vibrant i plena d'idees visuals, no és una traducció a un altre mitjà sinó una gran reinterpretació.

6.
'Todo bajo el sol'

Ana Penyas (Salamandra Graphic)

Coberta de 'Todo bajo el sol'

Després de donar veu a les dones silenciades pel franquisme a Estamos todas bien, la valenciana s'ocupa ara del litoral de la seva terra, devastat pel turisme massiu. Horts, ciment, especulació i nits de festa són els ingredients d'un còmic implacable que no retrata només la transformació d'un paisatge sinó la destrucció d'una manera de viure i relacionar-se.

5.
'Ethel y Ernst'

Raymond Briggs (Blackie Books)

Coberta d''Ethel y Ernst'

El veterà dibuixant Raymond Briggs narra la relació dels seus pares en una obra que és alhora una memòria íntima familiar i un recorregut per les convulsions socials de la classe obrera anglesa durant el segle XX. Al llibre hi ha molta tendresa, lirisme i emoció, sobretot quan l'autor dibuixa la mort dels seus pares.

4.
'La mentira por delante'

Lorenzo Montatore (Astiberri)

Coberta de 'La mentira por delante'

¿Com es converteix Paco Umbral en un personatge de còmic? Lorenzo Montatore troba la resposta en les biografies de Valle-Inclán o Larra que escrivia el mateix Umbral prescindint dels fets i atrinxerat en la literatura. Així, La mentira por delante és còmic pur, una versió lliure i polifònica de l'autor que estilitza l'anècdota per construir una veritat, la seva.

3.
'L'accident de caça'

David L. Carlson i Landis Blair (Finestres)

Coberta de 'L'accident de caça'

Inaugura el catàleg de la primera editorial de novel·la gràfica en català i no és una obra qualsevol: premiada a Angulema, la impressionant L'accident de caça entrelliga en les seves pàgines l'assassinat més famós de la història dels Estats Units, el descobriment del poder emancipador de la literatura i l'amor d'un pare cec pel seu únic fill.

2.
'Para los míos'

Juanjo Sáez (Temas de Hoy)

Coberta de 'Para los míos'

Anys després de veure morir en pocs mesos tota la seva família (pare, mare, àvia i fins i tot la gossa), Juanjo Sáez es retroba amb ells a través de cartes dibuixades en què reflexiona sobre l'experiència de perdre algú a qui estimes i el procés del dol. És el llibre més introspectiu, sincer i filosòfic del dibuixant, i també el millor.

1.
'Los grandes espacios'

Catherine Meurisse (Impedimenta)

Coberta de 'Los grandes espacios'

La masia mig en runes en la qual va instal·lar-se la seva família quan ella era petita és el paradís retrobat de la dibuixant francesa Catherine Meurisse, que a l'extraordinària Los grandes espacios recorda sense solemnitat ni nostàlgia com es va forjar el seu amor per la natura i els llibres entre jocs, ocells, arbres i murs de pedra. Magistral.

'Vinyetari' i l'any del còmic en català

El 2021 ha sigut un gran any per al còmic en català gràcies a l'aparició d'una nova editorial (Finestres), una col·lecció (Doble Tinta) i una revista (Forn de Calç). Però també per la publicació de l'antologia Vinyetari, un recull de les millors historietes del Premi ARA de Còmic que posa sobre la taula l'enorme potencial dels autors catalans per al còmic de no-ficció.

stats