XAVIER CERVANTES

Les aventures d’un vampir depressiu que busca l’amor

L’editorial Fulgencio Pimentel aplega en un sol volum els quatre primers llibres protagonitzats pel vampir Fernand: Cupido pasa de todo, Pensando en humanas, Transatlántico en solitario i El muelle de las morenas. Tot plegat, un prodigi d’imaginació, com si el Nosferatu de Murnau interpretés el paper de la seva vida en una comèdia romàntica dirigida a mitges per Ingmar Bergman.

El Fernand és un vampir lituà que es defineix com a depressiu. Només mossega amb un ullal perquè la víctima pensi que l’ha mossegat un mosquit. Té aficions antiquades, però és capaç d’anar a una rave o a una discoteca si el convenç alguna noia. Vol viure tranquil, però busca desesperadament l’amor després que l’abandonés la dona arbre. I sovint sense voler acaba involucrat en històries fantàstiques, ja sigui amb dones anomenades Aflicció, amb autòmats melancòlics o amb amics delinqüents.

L’artífex d’aquesta meravella és Joann Sfar (Niça, 1971), un dels talents més reeixits del còmic francès, que es permet llicències estètiques i narratives de tota mena, malgrat mantenir-se fidel a la disciplina de les sis vinyetes per pàgina. Aquesta aroma d’obra lleugera, però no pas menor, fa pensar en un divertiment. Tanmateix, Sfar omple de contingut existencialista un relat eminentment humorístic i s’hi entreté explorant diferents recursos expressius i suggerint lligams amb altres còmics seus, com ara els del Professor Bell.