Poesia
Llegim 06/05/2020

Txema Martínez guanya els Jocs Florals de Barcelona

El poeta rebrà el premi a l'octubre, durant el festival Barcelona Poesia

1 min
El poeta Txema Martínez

BarcelonaEl poeta Txema Martínez (Lleida, 1972) ha guanyat aquest dimecres el Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2020 amb el llibre de poemes Maria. Martínez és poeta, traductor, articulista, editor i crític literari i, al llarg de la seva trajectòria, ha publicat set poemaris i un llibre de narrativa. Amb Maria, Martínez s'ha imposat a una vuitantena d'obres que optaven al premi, que s'entregarà a l'octubre en el marc del festival Barcelona Poesia. L'obra es publicarà a la col·lecció Ossa Menor de l'editorial Proa.

Martínez va publicar el seu primer poemari, Les hores baixes (Universitat de Lleida), el 1995. També és autor d'Ulls d'ombra (Edicions 62, 1997), L'arrel i la pluja (Proa, 2008) i Dol (Edicions 62, 2012). Amb aquest últim va rebre el premi Josep Maria Llompart-Cavall Verd de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al millor llibre de poemes en català del 2012. Al llarg de la seva trajectòria també ha estat reconegut amb els premis Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Palma, Ausiàs March de Gandia i el Carles Riba.

A banda de la seva faceta com a poeta, Martínez ha adaptat lliurement al teatre els contes de Mercè Rodoreda i ha traduït al català els sonets complets de Shakespeare i la poesia completa d'Edgar Allan Poe. A més, és el fundador de l'editorial Alfazeta, amb la qual va publicar una trentena de títols entre el 2008 i el 2012. Actualment és cap d'edició del diari El Segre i està a punt de publicar dos llibres: un nou recull de proses periodístiques i una antologia dels seus poemes traduïda al castellà per Antonio Cabrera.

stats