Llegim Actualitat 18/06/2021

Ted Chiang: "Viure a Mart no ens permetrà fugir dels problemes de la Terra"

Un dels grans referents de la ciència-ficció internacional parla de la seva literatura al CCCB

2 min
Ted Chiang

BarcelonaTed Chiang es declara ateu, però troba a faltar "els dies en què els científics podien ser religiosos". No ha escrit res que no sigui ciència-ficció, però als seus relats l'exploració de l'espai exterior no hi té "cap importància". És un ferm "defensor del lliure albir", però, en canvi, no es posa a escriure fins que no sap "com acaba la història", és a dir, fins que no ha atorgat un destí inamovible als seus personatges.

Amb només dos llibres publicats, l'últim dels quals és Exhalació (Mai Més / Sexto Piso, 2020), el nord-americà s'ha convertit en un dels grans referents internacionals del gènere. És un d'aquells autors que el públic s'escolta com si estigués al davant d'un oracle, i sovint qüestiona el futur més previsible. Aquest divendres s'ha connectat amb el CCCB des de casa seva amb dos interlocutors de nivell, el periodista científic de l'ARA Toni Pou i la matemàtica i escriptora Carme Torras. "No crec que la intel·ligència artificial arribi a superar la intel·ligència humana –els ha contestat–. Encara que un ordinador pugui executar un gran nombre d'operacions, no els fa més intel·ligents que nosaltres, de la mateixa manera que tenir la quantitat de pintura i els estris adequats per pintar la Mona Lisa no t'assegura que puguis arribar a fer-ho".

Chiang ha explicat també que "estem lluny de crear res que pugui experimentar dolor real": la resposta tenia relació amb un conte sobre un personatge que intenta ensinistrar el robot d'un animal domèstic com si pogués arribar a pensar com un humà. "El dia que les màquines puguin fingir emocions ens hem de preocupar pels interessos corporatius o polítics que hi haurà al darrere", ha assegurat. Als seus contes hi ha viatges en el temps i una mirada humanista a la tecnologia. "Viure a Mart no ens permetrà fugir dels problemes de la Terra –ha dit–. Està molt bé que hi hagi autors que hi enviïn els seus personatges. A mi no m'és útil". Potser per això, en una de les seves narracions més conegudes, que va motivar la pel·lícula Arrival, eren els alienígenes els que ens visitaven.

stats