Llegim Actualitat 22/06/2021

Tània Juste guanya el Prudenci Bertrana amb la història d'una pintora brillant i desconeguda

El Miquel de Palol de poesia és per a Susanna Rafart, i el Carles Rahola d'assaig per a Josep Vicent Boira

2 min
Tania Juste

BarcelonaLa descoberta d'una pintora brillant i desconeguda de principis del segle XX a París que reivindica el paper -invisibilitzat- de les dones en l'art ha merescut el 54è premi Prudenci Bertrana, dotat amb 30.000 euros. Amor a l'art, de Tània Juste, descobrirà als lectors la figura de Valèria Sans a través de la mirada d'una pintora a la dècada dels setanta del segle XX. El llibre serà publicat a Columna el 22 de setembre.

D'una sola branca, el nou llibre de poemes de Susanna Rafart, ha estat reconegut amb el 44è premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 2.400 euros. Rafart, que anteriorment ha publicat llibres com Pou de glaç (2002), Un cor grec (2006) i Crisàlide. Pastoral en si menor (2015), presenta el trajecte metafòric d'un caminant a través d'una natura boscosa i freda, presidida pels records i per la mort.

Susanna Rafart

Reivindicar el Corredor Mediterrani

La Fundació Prudenci Bertrana ha fet públics dos premis més, avui: el Carles Rahola d'assaig, que ha estat per a Josep Vicent Boira -La Via Augusta del segle XXI, un recorregut per la història de la Via Augusta amb la vocació de donar elements de debat i d'aposta pel Corredor Mediterrani- i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, que ha estat per a L'assassina de Venècia, de Pol Castellanos, la història de fugida d'una dona acusada de diversos crims que no ha comès per l'Europa de la Primera Guerra Mundial. Tots dos guardons estan dotats amb 6.000 euros.

Entre els guanyadors del premi Prudenci Bertrana, que es lliura anualment a Girona des del 1968, hi ha hagut Manuel de Pedrolo, Quim Monzó, Carme Riera, Jaume Cabré -dues vegades-, Sergi Pàmies, Vicenç Villatoro i Maria Barbal. Els últims tres anys les guanyadores van ser Maria Carme Roca, Montse Barderi i Núria Esponellà.

stats