Literatura
Llegim Actualitat 15/07/2022

Un doble boicot per motius homòfobs tanca una biblioteca pública d'Iowa

Alguns usuaris s'havien queixat de l'orientació sexual de part de la plantilla i de part del fons que ofereixen en préstec

2 min
Imatge de la biblioteca pública de Vinton, a Iowa

BarcelonaVinton, un municipi d'Iowa de poc més de 5.000 habitants, s'acaba de quedar temporalment sense biblioteca pública per un motiu que ha aixecat polseguera: després que alguns dels seus treballadors fossin criticats per la seva orientació sexual LGBTIQ+ i que alguns usuaris boicotegessin llibres d'aquesta temàtica, la majoria de la plantilla ha decidit plegar en bloc. Aquesta decisió ha obligat a tancar temporalment l'equipament públic.

La biblioteca pública de Vinton va començar a rebre crítiques després que la vicepresidenta Kamala Harris hi presentés el seu llibre infantil Superheroes are everywhere [Hi ha herois a tot arreu] a finals del 2019. Alguns usuaris es van queixar que la biblioteca tingués aquest llibre, i també Joey: The story of Joe Biden, escrit per l'actual primera dama, Jill Biden. No n'hi havia, en canvi, del president d'aleshores, Donald Trump. "No puc comprar el que no existeix, i no hi havia bons llibres de Trump –explica Janette McMahon, que va dirigir l'equipament entre el 1995 i el 2021–. El llibre de Kamala Harris va ser un regal de l'autora quan ens va visitar, i vam adquirir Joey a petició d'un dels patrons de la biblioteca".

Els treballadors, pressionats

La situació va empitjorar quan alguns dels seus treballadors van ser criticats per la seva orientació sexual LGBTIQ+ i alguns usuaris, en senyal de protesta, es van dedicar a agafar en préstec els llibres que creien que la biblioteca no havia de tenir i no els retornaven. Renee Greenlee, que va dirigir la biblioteca entre el novembre del 2021 i el mes passat, recordava que "dels 5.800 documents de la secció infantil, només tres eren de temàtica LGBTIQ+, dos tenien la paraula gai al títol, en dos hi apareixia la paraula transgènere i no n'hi havia cap on apareguessin expressions com binari, lesbiana i bisexual. Al fons hi havia, en canvi, 173 llibres de temes cristians.

La pressió sobre els treballadors ha estat tan gran que la majoria han decidit deixar la feina i Vinton s'ha quedat temporalment sense biblioteca. "Una biblioteca pública hauria de donar suport a tota la comunitat, sense tenir en compte el color de la seva pell, la situació econòmica, el gènere i la sexualitat —defensava Greenlee abans de plegar–. El fet que tothom sigui benvingut en una biblioteca no hauria de ser motiu de controvèrsia".

stats