Literatura
Llegim Actualitat 20/07/2022

La Setmana del Llibre en Català s'escapa de la crisi dels 40

Joan F. Mira i Judit Carrera, reconeguts amb els premis Trajectòria i Difusió

3 min
Ambient a la Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona, ahir.

Barcelona"Quan pensem en fer 40 anys, normalment ho associem a passar per una crisi, però en el cas de la Setmana del Llibre en Català no és així: arribem a aquest aniversari després de moltes transformacions, convertits en el gran festival de les lletres catalanes", ha assegurat a l'Ateneu Barcelonès aquest dimecres Joan Carles Girbés, editor i president de la Setmana.

La cita anual se celebrarà aquest any al Moll de la Fusta, del 9 al 18 de setembre. "Creixem en espai, en oferta i esperem que també en públic –ha dit Girbés–. Passem de 227 a 259 expositors, de 69 a 84 mòduls –que també són més grans que en anteriors edicions–, de 19 a 25 llibreries i de 185 a 206 segells. Any rere any en surten de nous, és una mostra de la vitalitat del sector".

Presentacions, homenatges i una gran festa

Entre les més de 300 activitats previstes hi ha presentacions dels nous llibres de Ramon Solsona, Maria Barbal, Mercè Ibarz, Maria de la Pau Janer, Marc Giró, Francesc Parcerisas, Max Besora i Xarim Aresté. També taules rodones sobre Marcel Proust, Mercè Rodoreda, Jane Austen i Lola Anglada; homenatges a Joaquim Carbó, Gabriel Ferrater i Guillem Viladot, i tardes temàtiques dedicades a la ciència, la llengua, el món rural –amb la presència de Carla Simón–, la cuina i el teatre.

"Hem sobreviscut a temps convulsos, però durant la pandèmia hem descobert que hi ha valors refugi com el llibre. Després de sobreviure ara ens toca viure, i volem celebrar els 40 anys amb una gran festa", ha promès Joan Abellà, president d'Editors.cat des del gener.

"Una de les àrees que reforcem aquest any serà l'espai familiar –ha avançat Girbés–. Tenim prevista una programació potent i específica pensada per a nens i nenes, perquè volem que vinguin a la Setmana a passar el dia". Durant la Setmana hi haurà la visita també de diversos autors internacionals, com Tatiana Tibuleac, Daniele Mencarelli i Robert Kolker, de qui Periscopi publicarà l'assaig Els nois de Valley Road.

Reconèixer la bona feina de Mira i Carrera

El 26è premi Trajectòria ha estat per a Joan F. Mira, novel·lista, traductor, professor i antropòleg. "No ha pogut ser a Barcelona avui perquè està convalescent a causa d'una operació recent –ha dit Girbés–. Mira té tots els mèrits possibles per rebre aquest premi. Necessitem savis com ell". L'autor de Purgatori i El tramvia groc ha enviat un discurs optimista a l'organització de la Setmana, que ha llegit l'actual directora del festival, Cristina Domènech: "La literatura va bé, inclosa la nostra, gràcies –ha dit–. Som millors, pitjors o de qualitat equivalent a altres literatures? Això no ho podem saber i potser millor que sigui així. El que sí que puc dir és que en català es publiquen una gran quantitat de llibres cada any, molts més que en llengües europees de la mateixa dimensió, que a més són oficials. Si de tot el que es publica poguéssim salvar-ne deu títols imprescindibles cada any seria una gran notícia".

El segon premi Difusió ha estat per a Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). "Soc la cara visible d'un grandíssim equip. El Centre té una llarguíssima trajectòria de difusió de tantes disciplines que es poden i s'han de poder fer en català", ha dit Carrera, abans de definir el CCCB com "una peça d'un ecosistema ric i viu", que aquest any ha treballat amb una trentena d'editorials que publiquen en llengua catalana, que ha apostat des de fa anys per la col·lecció Breus –textos de pensament en català–, i que porta autors d'arreu –a través de festivals com Kosmopolis, però també en actes singulars– i estimulant la seva traducció al català.

stats