Literatura

Salman Rushdie: "Els atacs de Hamàs m'horroritzen, i també m'horroritza la resposta de Netanyahu"

L'escriptor reapareix públicament a la fira del llibre de Frankfurt

2 min
Frankfurt International Book Fair 2023

BarcelonaL'escriptor Salman Rushdie és a la fira de Frankfurt, una de les cites editorials anuals més importants del món, per rebre el premi de la Pau dels Llibreters Alemanys aquest diumenge. "He passat un any difícil, però estic content d'haver-me'n sortit", ha afirmat aquest divendres en relació a l'atac que va patir el 22 d'agost del 2022 durant un acte públic a Chautauqua, als Estats Units, i que li ha fet perdre la visió d'un ull. Així i tot, l'atac ha mantingut intactes les ganes d'escriure de l'autor d'Els versos satànics. "L'escriptura és, per a mi, una forma d'optimisme", ha dit dies després de l'anunci d'un nou llibre, Knife, per la primavera que ve, on recull el relat autobiogràfic de l'atac i el calvari pel qual va passar.

Les mesures de seguretat per poder assistir a la roda de premsa de Rushdie han estat extraordinàries: era la tercera aparició pública de l'autor després de ser apunyalat deu vegades. "No tinc una posició gaire original sobre la guerra a Gaza –ha continuat–. Hi estic en contra. A la guerra hi mor gent. Els atacs de Hamàs m'horroritzen, i també m'horroritza la resposta de Netanyahu". Rushdie ha mostrat també el seu suport a Roberto Saviano i Arundhati Roy, que han estat portats als tribunals recentment degut a les seves postures crítiques en relació als governs d'Itàlia i l'Índia. "Em sembla poc adequat acusar un periodista amb una veu crítica com la de Saviano, que és amic meu –ha dit–. En el cas de Roy, és una de les autores més importants de l'Índia. Portar-la als tribunals és un escàndol i és una mostra de com tracta el govern actual a qui pensa diferent".

Ha estat en relació a la intel·ligència artificial que ha aparegut el mordaç sentit de l'humor de l'escriptor. "Vaig fer l'experiment de demanar a un problema d'intel·ligència artificial que escrigués 300 paraules en el meu estil i el resultat va ser una porqueria –ha dit–. En aquest sentit no em preocupa gaire que un programa em pugui plagiar. Sí que em preocupa, en canvi, la capacitat de la IA per simular imatges i imitar veus: això pot ser una font preocupant de notícies falses".

stats