Va de llibres

Richard Ford recomana 'Los Netanyahus': "El pare de Netanyahu és un personatge literari enlluernador"

L'escriptor nord-americà recomana 'Los Netanyahus', de Joshua Cohen

2 min
Richard Ford

BarcelonaEl pare de l'actual primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha estat una de les inspiracions de la pròxima novel·la breu de Richard Ford. "Hi començaré a treballar aquest hivern, i és un llibre ambientat en un campus universitari similar al que va conèixer Benzion Netanyahu a finals de la dècada dels 50, quan va arribar als Estats Units des d'Israel i buscava feina", avança.

Ford, que recentment ha presentat Sé mía (Anagrama), cinquè i últim lliurament sobre la vida de Frank Bascombe, el seu personatge més emblemàtic, va saber de la vida de Benzion a partir de la novel·la The Netanyahus, de Joshua Cohen (Nova Jersey, 1980). Publicada fa tres anys als Estats Units i traduïda al castellà per Javier Calvo a l'editorial De Conatus (2022), explica com un jove professor d'història és cridat per la fictícia universitat de Corbin –inspirada en Cornell– per avaluar la candidatura d'un especialista en la Inquisició espanyola. Es tracta de Benzion, un home de 49 anys, casat i amb tres fills, entre els quals hi ha Benjamin. Integració, identitat i política són tres dels temes que Joshua Cohen posa sobre la taula a partir d'un personatge "literari enlluernador", en opinió de Richard Ford. "M'agrada molt el sentit de l'humor de Cohen", admet Ford. Si Cohen va poder escriure la seva sisena novel·la va ser gràcies a l'amistat amb Harold Bloom, que li va permetre conèixer de primera mà l'experiència de Benzion Netanyahu i la seva família. L'autor d'El cànon occidental havia estudiat a Cornell.

"El llibre entrellaça la història quotidiana de la creació de l'Estat d'Israel, el periple de l'emigració jueva als Estats Units i les teories sionistes sobre l'expulsió dels jueus a la península Ibèrica", comenta Ford, conegut per novel·les com El cronista d'esports (1986), El dia de la independència (1995) i Canadà (2012). "Llegir sobre el pare de Bibi [paraula amb la qual fa referència a Benjamin] dona pistes sobre l'actual primer ministre d'Israel, i et mostra l'entorn culte en el qual es va criar", afegeix.

stats