El Procicat avala el Sant Jordi 2021: així serà la diada

Les parades es col·locaran en espais perimetrats i al davant de cada llibreria, amb aforaments i cues controlades

1 min
Una parada de llibres durant el Sant Jordi d'estiu, el 23 de juliol passat

Queda menys d'un mes per celebrar Sant Jordi i la Generalitat ja ha donat el vistiplau al pla específic amb les mesures per celebrar la diada arreu de Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han signat aquesta setmana l'aprovació del Pla de Sant Jordi 2021, que ha elaborat el Procicat juntament amb la conselleria de Cultura i els gremis de llibreters, editors i floristes de Catalunya. Tal com va avançar l'ARA la setmana passada, la diada d'enguany serà descentralitzada i amb aforaments controlats. Aquestes són les principals mesures del pla, que queden subjectes a la situació epidemiològica de Catalunya per als dies 21, 22 i 23 d'abril:

1.

Espais perimetrats amb parades a l'aire lliure

Durant tot el 23 d'abril, els municipis podran organitzar espais perimetrats preferiblement a l'aire lliure amb parades de llibres i roses, separades com a mínim per dos metres de distància. Aquests espais hauran de tenir cues separades, garantint la separació entre ciutadans i un aforament màxim del 50%, amb un topall màxim de mil persones a l'aire lliure i de 500 en espais tancats. S'haurà de posar a disposició dels ciutadans gel hidroalcohòlic i la mascareta serà obligatòria. Hi haurà personal destinat a controlar l'assistència i a informar les persones que hi vulguin accedir. A Barcelona s'està treballant per instal·lar diferents espais d'aquestes característiques en punts emblemàtics de la ciutat com els Jardins del Palau Robert, l'últim tram del passeig de Gràcia i la plaça Reial. A Girona s'organitzarà un únic espai a la Copa i a Lleida també, la ubicació del qual encara no s'ha anunciat.

2.

Parades al carrer davant de les llibreries i floristeries des del 21 d'abril

Per evitar concentracions dins els establiments, el pla permet que les llibreries i floristeries col·loquin una taula exterior per vendre llibres i roses. Les parades es podran col·locar just davant de la botiga o, si el carrer no ho permet per qüestions urbanístiques, en un radi aproximat de 100 metres des de la ubicació de l'establiment. Es podran instal·lar des del 21 i fins al 23 d'abril i cada establiment ha de tenir una persona destinada a controlar que es garanteixin les mesures de seguretat: distància d'un metre i mig entre persones, gestionar cues i prevenir aglomeracions. La normativa d'aquestes parades dependrà dels ajuntaments de cada municipi. Per això, el Procicat proposa que cada consistori faci un decret o tràmit de concessió de llicència d'ocupació de la via pública per permetre-les.

3.

Sant Jordi dins les llibreries i floristeries

Les llibreries i floristeries també podran atendre clients dins els establiments. L'aforament màxim a l'interior de les botigues serà del 50% i s'hauran de garantir les mesures habituals de prevenció del coronavirus (mascareta, distància entre persones, rentat de mans amb gel hidroalcohòlic i ventilació). La responsabilitat en el compliment d'aquestes mesures recaurà en cada establiment.

4.

Signatures d'autors: diverses possibilitats

Per evitar aglomeracions, el Procicat proposa que les signatures d'autors es facin de maneres diferents durant la diada. Una opció és que els clients demanin a la llibreria el títol signat amb antelació i el passin a recollir qualsevol dia. Una altra és que els autors signin a les parades a l'exterior muntades davant de les llibreries, en comptes de fer-ho a l'interior. Aquesta opció, però, haurà de complir una sèrie de condicions: que hi hagi cues separades entre la firma i la compra de llibres, que les cues no interfereixin amb la circulació dels vianants al carrer, que estiguin senyalitzades i que l'establiment posi personal dedicat a controlar les mesures sanitàries.

També es recomana als escriptors que utilitzin mascareta quirúrgica o FFP2 i que s'apliquin gel hidroalcohòlic de manera freqüent. A més, caldrà netejar les superfícies de l'espai quan hi hagi un canvi d'autor. El protocol també recomana que hi hagi rotació d'escriptors, fent-los anar a diversos espais, per fragmentar les possibles concentracions de persones. I proposa que les firmes siguin amb cita prèvia, si bé no és obligatori.

5.

Parades limitades al sector professional (excepte als pobles petits)

Aquest any només podran posar parades de venda de llibres i roses les llibreries, les editorials i les floristeries. Ara bé, es farà una excepció en poblacions de menys de 5.000 habitants. En aquests municipis, les entitats sí que podran posar parades de llibres i roses. Ho hauran de fer, però, complint les condicions i les mesures de seguretat que marca el pla.

6.

Sense esmorzars amb escriptors ni trobades editorials multitudinàries

Una de les tradicions del sector editorial durant Sant Jordi són els esmorzars i dinars que se celebren durant el 23 d'abril amb els escriptors de cada segell. Aquest any, però, el Procicat no recomana que es facin ni trobades amb escriptors, ni esmorzars o dinars ni lliuraments de premis massius. En cas que els municipis les programin, el pla subratlla que caldrà que compleixin la resolució vigent i el pla d'arts escèniques i musicals o el pla de cultura popular.

stats