Sant Jordi a Barcelona: espais descentralitzats, delimitats i amb aforaments controlats

Les parades de llibreters i floristes es repartiran per tota la ciutat en una desena de recintes a l'aire lliure

Una parella a una parada de llibres durant el 23 de juliol de l'any passat, quan es va celebrar el Sant Jordi d'estiu
3 min

BarcelonaAquest any per Sant Jordi no hi haurà grans aglomeracions ni parades concentrades. A Barcelona, la Diada serà descentralitzada: llibreters i floristes es repartiran en recintes delimitats i amb aforaments controlats. Segons ha pogut saber l’ARA, si les condicions sanitàries ho permeten, les parades s’ubicaran en una desena de punts arreu de la ciutat que seran a l’aire lliure, de fàcil accés i estaran perimetrats. S’han buscat llocs emblemàtics que siguin fàcils d’acotar, que estiguin prou distanciats entre ells per evitar multituds i on es puguin organitzar circuïts perquè la gent transcorri sense amuntegar-se, amb controls d'accés i les entrades i sortides separades.

Els espais amb els quals es treballa són l’últim tram del passeig de Gràcia (des de la part baixa, tocant amb la ronda de Sant Pere, fins al carrer Consell de Cent o Aragó), la plaça Reial, els jardins del Palau Robert, el passeig de Lluís Companys tocant amb la Ciutadella i la Diagonal al punt de la plaça Francesc Macià. Cada llibreria podrà sol·licitar en quin espai vol instal·lar la seva parada. En funció de les peticions, no es descarta ampliar aquesta xarxa de punts descentralitzats amb alguns espais més perquè tothom hi pugui tenir cabuda. Tot plegat, però, queda subjecte a l'evolució de la pandèmia, que marcarà si aquest pla és possible o cal modificar-lo amb més restriccions, en funció dels indicadors epidemiològics quan s'acosti la Diada.

Un Sant Jordi estrictament professional

A diferència d’altres anys, en aquesta ocasió serà un Sant Jordi estrictament professional, és a dir, només podran instal·lar parades els llibreters, editors i floristes. No es permetran, per tant, parades d’associacions, entitats, partits polítics i mitjans de comunicació, com passava durant la Diada fins que va arribar la pandèmia. A banda d’aquestes parades descentralitzades, l'Ajuntament de Barcelona prepara un decret d'alcaldia perquè del 21 al 23 d’abril totes les llibreries puguin col·locar una taula amb llibres al davant de la botiga. En aquest sentit, la celebració de la Diada d'aquest any serà similar al Sant Jordi d'estiu del 23 de juliol passat, en què només es va permetre col·locar parades davant els establiments i alguns escriptors van signar llibres directament a les llibreries.

Mentre que als recintes perimetrats hi haurà personal dedicat específicament a controlar els aforaments, en el cas de les llibreries que treguin una taula a fora seran els mateixos llibreters els responsables de garantir que no se supera el nombre de persones permeses. Les llibreries podran convidar escriptors perquè signin llibres a fora durant els dos dies abans de Sant Jordi, si bé caldrà que organitzin al carrer cues separades per a la venda dels llibres i per a les firmes. Així s’intentarà esponjar el Sant Jordi –que aquest any cau en divendres– durant tota la setmana per evitar concentracions de gent el 23 d'abril. També s’organitzaran signatures de llibres i trobades amb els escriptors des del dissabte anterior a la Diada, el 17 d’abril. 

Sobre el dispositiu de Sant Jordi, l'Ajuntament de Barcelona ha explicat a l'ARA que encara s'està treballant en l'operatiu i que la logística està "pensada per poder assegurar la sortida de professionals del gremi del llibre i floristes de la manera més desconcentrada que es pugui". El dispositiu, que s'està dissenyant conjuntament amb llibreters, floristes i Protecció Civil, "assegurarà alguns espais en diversos districtes on es pugui agrupar cert nombre de parades de manera perimetrada, amb aforament controlat i amb espais per a la venda de llibres, roses i signatura d’autors".

Una parada de roses durant el Sant Jordi d'estiu de l'any passat, el 23 de juliol

En paral·lel, el Procicat està elaborant un pla específic per a tot Catalunya amb les mesures que hauran d’adoptar els municipis per celebrar Sant Jordi amb garanties sanitàries. El pla, que està pendent d’aprovació, establirà la normativa que caldrà seguir arreu del país per evitar contagis de coronavirus. En funció de les seves característiques poblacionals, cada ciutat i poble decidirà com i on col·loca les parades. A Girona totes les parades s’ubicaran a l’esplanada de La Copa en comptes de l’espai habitual, a la Rambla i a la plaça de Catalunya. El recinte de La Copa estarà limitat amb tanques i no podrà superar el 30% de l’aforament, segons l’Ajuntament de Girona. Lleida també ha decidit celebrar Sant Jordi en un espai únic a la ciutat, si bé la Paeria encara no ha anunciat quin serà. Segons l’ajuntament lleidatà, el lloc es decidirà quan se sàpiga quants professionals volen participar-hi i serà prou ampli per poder-los acollir a tots i controlar l’aforament.

stats