Literatura

El filòsof que va alimentar hienes salvatges a Etiòpia

Antonio Fornés guanya el premi Eurostars Hotels, dotat amb 18.000 euros, amb el llibre de viatges 'Corazón ligero'

2 min
El filòsof Antonio Fornés, a l'hotel Grand Marina de Barcelona

BarcelonaLa idea de viatge ha estat molt present en bona part dels llibres que ha escrit Antonio Fornés (l'Hospitalet de Llobregat, 1968). "Viatjar i filosofar són accions semblants perquè quan fem una cosa i l'altra partim de l'admiració", admet el doctor en filosofia, que amb el seu sisè llibre, Corazón ligero, ha estat proclamat guanyador del 19è premi Eurostars Hotels de narrativa de viatges, dotat amb 18.000 euros i editat per RBA.

"Des que, amb només 18 anys, vaig viatjar a Praga amb un grup d'amics a qui vaig obligar a anar fins a la tomba de Kafka, no he deixat de practicar aquesta afició i, avui dia, ja he visitat 75 països", ha afegit l'autor, acompanyat de dos dels membres del jurat, Carme Riera i Alfredo Conde, a l'hotel Grand Marina del port de Barcelona, després que una i altre elogiessin la qualitat i amenitat literària del llibre. Les experiències d'Antonio Fornés en països com l'Azerbaidjan, Namíbia, la Xina, el Kurdistan iraquià, Etiòpia i el Japó són el punt de partida d'alguns dels capítols del llibre, que en comptes de fixar-se en atractius turístics reflexionen, sempre amb ironia, sobre qüestions com ara la mort, l'ecologia, la globalització i l'aculturació.

Fornés proposa, viatjant a altres països, una peripècia tant exterior com interior. "Procuro partir d'anècdotes que puguin cridar l'atenció –explica–. A l'Azerbaidjan, per exemple, un país on fa molta calor, et trobes mantes a l'interior dels restaurants perquè hi tenen l'aire condicionat a tota pastilla". Un dels llocs que més ha marcat l'autor ha estat Etiòpia: "Hi vaig anar fa uns quants anys, quan les carreteres eren camins sense asfaltar i hi havia esglésies de muntanya on només es podia accedir pujant amb corda". Va arribar a visitar la regió d'Harari, a l'est del país, seguint les passes de Rimbaud, i allà li van fer una proposta irrepetible: "El guia que m'acompanyava em va dir una nit si volia donar menjar a les hienes salvatges, i vaig respondre que sí. Va clavar un tall de carn en un pal i em va dir que estirés el braç. Van començar a aparèixer puntets grocs a l'horitzó que se'ns acostaven i ens envoltaven. Eren les hienes. I tenien molta gana".

Després de doctorar-se en filosofia, llicenciar-se en humanitats i diplomar-se en ciències religioses, Antonio Fornés va trobar feina al sector farmacèutic, on encara treballa. També la seva entrada a la primera empresa del sector té una anècdota curiosa al darrere: "L'empresari va comentar durant l'entrevista que tenia un perfil peculiar, i em va preguntar si era cert que era especialista en heretgies medievals. Després de contractar-me vaig adonar-me que no ens havíem entès, perquè em va presentar a la primera reunió com un especialista en orgies medievals". Encara ara, quan ho recorda, les galtes se li tornen del color del vi rosat.

stats