Llegim Actualitat 07/02/2022

Una sàtira apocalíptica d'Isaac Rosa guanya el premi Biblioteca Breve 2022

'Lugar seguro' està protagonitzada per un venedor de búnkers 'low-cost' en un futur a punt del col·lapse

2 min
Isaac Rosa, premi Bibloteca Breve

BarcelonaLa novel·la Lugar seguro, d'Isaac Rosa, ha guanyat el 64è premi Biblioteca Breve, dotat amb 30.000 euros i impulsat anualment per Seix Barral, segell de Planeta. Es tracta d'una història satírica i de crítica social protagonitzada per un comercial en hores baixes al llarg de 24 hores. "L'esperit del nostre temps és una mirada al futur com un contenidor d'amenaces, cosa que amb la pandèmia s'ha agreujat -ha assegurat l'autor aquest migdia al CCCB-. Vivim envoltats de ficcions distòpiques i futuròfobes, i és en aquest estat que he escrit la meva novel·la. Se'ns demana que tinguem por del demà, que acceptem el present amb resignació i mirem el passat amb nostàlgia".

Lugar seguro retrata "tres generacions de pinxos d'una mateixa família que s'aprofiten de les esquerdes del sistema per beneficiar-se'n". I ho fa concentrant l'acció en una sola jornada i a través del monòleg d'un únic personatge, Segismundo García, que a última hora de la nit explica al seu pare com li ha anat el dia. El protagonista explota el temor a un col·lapse global imminent per provar de vendre búnkers low-cost a les classes més humils de la societat. "Prometo que és la novel·la més optimista de les que he escrit", diu l'autor. El llibre fa dialogar tres generacions d'emprenedors: la del venedor protagonista, la del pare -que va passar una temporada a la presó per culpa d'un negoci tèrbol de clíniques dentals- i la del fill adolescent, que encara des de l'institut ha començat a fer tripijocs al marge de la legalitat per guanyar diners.

Al marge del periple dels protagonistes neix "un moviment social" que aporta "esperança" al futur. "Hi ha una possibilitat de canvi, encara que el narrador, descregut i sorneguer, cregui el contrari", diu l'escriptor.

Humor i desesperança

Nascut a Sevilla el 1974, Isaac Rosa ha publicat novel·les com El vano ayer (2004), El país del miedo (2008), La mano invisible (2011), La habitación oscura (2013) i Feliz final (2018). La seva narrativa combina l'humor amb una mirada sovint desesperançada i reflexiva sobre el present.

El jurat del guardó estava format, en aquesta edició, pel poeta, editor i acadèmic Pere Gimferrer, la llibretera Andrea Stefanoni, els novel·listes Benjamín Prado i Juan Manuel Gil -guanyador de l'edició anterior- i l'editora de Seix Barral, Elena Ramírez. "Parla del virus dels diners: de voler-los i de no tenir-los", recordava Prado sobre la novel·la. "La por, la mentida i violència latent són tres elements fonamentals de Lugar seguro", afegia Gimferrer.

Des que el Biblioteca Breve va ser creat el 1958 i va distingir Las afueras, del llavors joveníssim Luis Goytisolo, el premi impulsat per Seix Barral ha reconegut novel·les de Juan Marsé, Elvira Lindo, Juan Benet, Luisa Castro, Gioconda Belli, Elena Poniatowska, Javier Calvo i Rosa Regàs. Durant l'última dècada l'han rebut Fernando Marías -que va morir diumenge passat als 63 anys-, Ricardo Menéndez Salmón, Antonio Iturbe i Agustín Fernández Mallo. Els últims tres guanyadors han estat Elvira Sastre, Raquel Taranilla i Juan Manuel Gil.

stats