Premis literaris

Polèmica perquè els premis Ciutat de Palma tornaran a ser bilingües

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ho considera un greuge que retorna els guardons "als anys més foscos de la història recent"

2 min
L'alcalde de Palma, José Hila, i els guanyadors dels Premis Ciutat de Palma 2023

BarcelonaDesprés de la victòria del PP a les Balears, els premis Ciutat de Palma tornaran a incorporar el castellà després de vuit anys sent exclusivament a obra en llengua catalana. A les categories entre les quals hi ha el premi Llorenç Villalonga de novel·la i el Joan Alcover de poesia, s'hi sumaran l'antic premi de novel·la en castellà Camilo José Cela, dotat amb 24.000 euros, i el premi de poesia en castellà Rubén Darío, amb 12.000 euros.

Així ho ha anunciat el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Javier Bonet, que ha dit que al consistori se senten "especialment orgullosos d'obrir aquests dos guardons literaris en les dues llengües cooficials d'aquesta comunitat" i que significa "fer normal allò que és normal al carrer, que cada persona pugui escollir lliurement i sense imposicions la llengua amb la qual vol manifestar els seus pensaments".

Uns guardons amb intermitències polítiques

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha mostrat el seu rebuig a aquesta decisió, que considera "marcadament arbitrària i ideològica" i "inadmissible", "i encara més en un context de minorització i d'atac orquestrat contra la nostra llengua com el que patim avui". La incorporació dels premis en castellà suposa, diuen en un comunicat, "un greuge més al prestigi dels guardons i fomenta la desafecció entre els creadors literaris", en part degut a la "intermitència a què canvis com aquest sotmeten el certamen després de cada mandat polític, retornant-lo als anys més foscos de la història recent de les Illes Balears".

D'aquesta manera, es compleix el compromís anunciat pel PP de recuperar el castellà en aquests premis nascuts en format bilingüe el 1955 fins que el 1979 es van establir només en català fins al període del 2004 al 2008, i del 2011 al 2014, sota el mandat dels populars. El 2015 i gràcies a les crides al boicot de l'AELC, l'Obra Cultural Balear i el Pen Club, van passar a fomentar únicament la creació en català.

La incorporació dels dos premis obliga a incrementar-ne el pressupost amb 36.000 euros. La quantitat total puja a 132.000 euros, la qual cosa suposa una modificació dels pressupostos municipals. Per aprovar-los l'equip del popular Jaime Martínez –que governa en minoria– necessitarà que algun dels membres de l'oposició li doni suport, tal com informa l'Ara Balears.

Les polèmiques lingüístiques són recurrents en aquests guardons, que en l'última edició van premiar un recull de poemes escrit originalment en castellà i traduït al català.

stats