Pere Almeda, nou director de l'Institut Ramon Llull

Substituirà Francesc Serés, que ha renunciat al càrrec per motius personals

2 min
Pere Almeda és el nou director de l'Institut Ramon Llull

BarcelonaPere Almeda és des d'aquest divendres el nou director de l'Institut Ramon Llull. Almeda ha estat nomenat en substitució de Francesc Serés, que segons el departament de Cultura "ha renunciat al càrrec per voluntat pròpia i motius personals". El nou director, que prendrà possessió del càrrec la setmana vinent, ha explicat que un dels seus grans reptes serà "establir noves línies de diàleg amb les cultures del nostre entorn i de la resta del món" i enfortir "el sistema de col·laboració amb artistes". Almeda ha destacat que l'Institut Ramon Llull "es veu com un aliat des de tots els sectors de la cultura catalana per tirar endavant projectes i projectar-la arreu del món", i ha subratllat que la situació de la llengua catalana és una de les qüestions a treballar també des de la institució: "La nostra cultura és petita però a la vegada molt potent. Ha de saber superar obstacles, com el debat sobre la llengua, i remar com un actor més".

El relleu d'Almeda al capdavant de l'Institut Ramon Llull arriba quatre mesos després que Serés n'assumís la direcció. Des del 2018 fins aleshores, l'Institut Ramon Llull havia estat encapçalat per Iolanda Batallé. A través de Twitter, Francesc Serés s'ha acomiadat del càrrec i ha anunciat que s'agafava "vacances una temporada".

Pere Almeda ve del món de les ciències socials però també ha dirigit projectes culturals i ha treballat en l'àmbit internacional. Fins fa poc ha estat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya i de la revista Idees. Té formació en dret, ciència política i relacions internacionals i cultura de pau. És professor associat de ciència política a la Universitat de Barcelona. Ha treballat i ha col·laborat en diverses institucions com ara el Parlament de Catalunya, amb diversos departaments del Govern de la Generalitat, el Parlament Europeu i el Departament d’Afers Polítics de la secretaria general de les Nacions Unides. Va ser coordinador del projecte internacional del recinte històric de Sant Pau i també de la Fundació Catalunya Europa. També va ser director de la Fundació Palau i Fabre, on va impulsar iniciatives com ara el Festival Poesia i +.

stats