Literatura
Llegim Actualitat 24/02/2023

Penguin fa marxa enrere i reeditarà els llibres de Roald Dahl sense esmenar-los

L'editora anglesa, Francesca Dow, reconeix "la importància de mantenir els textos originals de l'autor en circulació"

2 min
No em toqueu el Roald Dahl

BarcelonaPuffin, segell infantil de l'editorial Penguin, ha anunciat aquest divendres que a finals d'any llançarà una nova col·lecció de llibres de Roald Dahl (1916-1990) "amb l'objectiu de continuar imprimint els textos originals de l'autor ". Aquesta és la reacció a les nombroses crítiques a la versió recent de novel·les de Dahl amb esmenes per eliminar el llenguatge "potencialment ofensiu" dels seus llibres.

Puffin va causar controvèrsia al Regne Unit quan la setmana passada va confirmar que havia dut a terme una revisió dels llibres de l'escriptor anglès per assegurar que els seus llibres fossin aptes "per al gaudi de tots els menors".

Els personatges ja no són 'grassos', sinó 'enormes'

Es van suprimir referències considerades polèmiques al voltant del pes o l'aparença física dels personatges, a la salut mental, a la violència, al gènere i la raça. A les noves edicions el personatge d'Augustus Gloop de Charlie i la fàbrica de xocolata ja no és gras sinó enorme, i els Umpa Lumpa són de gènere neutre. La Senyora Culdolla ja no és lletja, només és bestiota. I el centpeus de James i el préssec gegant no canta que la Tia Esponja és grassa fofa sinó només desagradable, i la Tia Espina tampoc no és seca com un cable.

Una setmana després de l'inici de la polèmica, Puffin ha decidit fer marxa enrere i assegura que els 17 títols originals, sense retocs, de la col·lecció de Dahl estaran disponibles a finals d'aquest any. La nova col·lecció es podrà trobar en paral·lel a les versions esmenades de llibres de Dahl.

Francesca Dow, directora gerent de Penguin Random House Children's, ha assenyalat en un comunicat que Puffin ha publicat "amb orgull les històries de Roald Dahl durant més de 40 anys" i ha assenyalat que "el seu esperit entremaliat i la seva forma, única, d'explicar històries han satisfet els lectors al llarg de nombroses generacions".

Dow ha indicat que l'editorial ha "parat esment en el debat d'aquests dies", "fet que reafirma l'extraordinari poder dels llibres de Roald Dahl" ."Com a editorial adreçada a un públic infantil–ha afegit–, el nostre paper és compartir la màgia de les històries amb els nens amb la cura més gran", ha afegit Dow, alhora que ha reconegut "la importància de mantenir els textos originals de l'autor en circulació".

stats