Literatura
Llegim Actualitat 03/11/2022

Neix Manifest Llibres, una nova editorial de narrativa i no-ficció radical en català

Entre els primers títols hi ha 'Trainspotting', d'Irvine Welsh, i una antologia d'articles d'Audre Lorde

2 min
Imatge promocional de Manifest Llibres

BarcelonaEl gener del 2023 arribaran els primers títols d'un nou projecte editorial, Manifest Llibres, que publicarà assaig i narrativa radical en català. "Volem portar les millors veus internacionals i difondre les millors idees nascudes a casa nostra", afirma el seu editor, Simón Vázquez, que va fundar Tigre de Paper fa deu anys.

"Publicarem una vintena de títols l'any –avança l'editor–. Un dels primers llibres de Manifest serà Batum, de Mikhaïl Bulgàkov, traduïda per Àngel Ferrero. És l'última novel·la que Bulgàkov va escriure abans de morir, i es va publicar a títol pòstum". Vázquez explica també que Trainspotting, d'Irvine Welsh, es podrà llegir en català per primera vegada gràcies a la traducció que Esther Roig ha fet per a l'editorial i que prologa Kiko Amat. La novel·la de Welsh, amb la qual l'autor escocès va debutar el 1993, es va convertir ràpidament en llibre de culte. Tres anys després, gràcies a l'adaptació cinematogràfica dirigida per Danny Boyle i interpretada per Ewan McGregor, es va convertir en un fenomen mundial.

Incorporar el catàleg de Verso Books

La tercera novetat que avança l'editor de Manifest Llibres és una antologia d'articles d'Audre Lorde, "poeta feminista lesbiana i negra", de la qual publicaran "una antologia d'articles d'intervenció social i cultura, raça i gènere". L'ha traduït la dramaturga, actriu i directora teatral Denise Duncan.

Simón Vázquez dona encara una última notícia en relació amb el projecte: "També a partir de l'any que ve obrirem un segell en castellà, Verso Libros, que incorporarà títols del catàleg en llengua anglesa de Verso Books". Fundada el 1970, Verso és una editorial d'esquerres amb seu a Nova York i Londres que, al cap dels anys, ha construït un dels catàlegs més importants d'ideari radical en qüestions polítiques, econòmiques i socials. "Nous temps, noves idees, noves eines", afirmen els fundadors de Manifest Llibres en el primer comunicat del projecte editorial.

stats