Llegim Actualitat 15/09/2021

Adeu a la veu investigadora i sàvia del poeta Josep Colet i Giralt

L'autor de llibres com 'Poemes i sonets cruels' i 'Macumba' tenia 85 anys

1 min
El poeta barceloní Josep Colet i Giralt

BarcelonaJosep Colet i Giralt –mort als 85 anys– es va llicenciar com a advocat, però només va exercir aquesta professió durant dos anys. Llavors es va dedicar a la publicitat, activitat professional que va compaginar amb l'escriptura: "La publicitat em va permetre viatjar per tot Espanya, pràcticament fins a la mort de Franco –recordava el 2010–. A partir de llavors em vaig quedar aquí i em vaig dedicar a fer classes de català i de preceptiva poètica".

Nascut a Barcelona el 21 de desembre del 1935, Colet i Giralt va començar a publicar a principis de la dècada dels 70. El seu debut va ser el recull Poemes i sonets cruels (1972). Va començar autoeditant-se, i més endavant va publicar, entre d'altres, en editorials com Rafael Dalmau, Columna i Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Va combinar l'interès per la poesia experimental i pel conreu del sonet amb assajos d'investigació poètica com El món de les tercines (1988) i fins i tot la novel·la (Viatge insòlit a Milet, 1977). Així mateix, va fundar grups literaris com Poesia Viva –que organitzava a la Cova del Drac–, el Seminari d'Investigació Poètica i el Club Cultural Calassanç. "M'he dedicat molt als meus alumnes –deia–. Més d'un centenar han acabat publicant llibres. I jo n'he prologat la majoria".

Influït per Lluís Maria Xirinacs, va escriure llibres com Pràctica (2004) i Globàlium poètic evolutiu (2006). "A part de la seva tasca política, que és descomunal, va desenvolupar una filosofia pròpia –explicava–. Hi intervé tot, l'Orient i l'Occident, la ciència, la biologia, l'astronomia... Aparentment pot semblar complicada, i no ho és. Complexa, sí".

stats