Llegim Actualitat 06/07/2021

Mor Luis Gasca, estudiós i defensor pioner del còmic

Entre els seus llibres destaca 'Tebeo y cultura de masas'

1 min
L'estudiós del còmic, Luis Gasca

BarcelonaEl teòric del còmic i col·leccionista Luis Gasca ha mort aquest dimarts als 87 anys a Sant Sebastià, ciutat on va néixer el 1933. Gasca ha sigut un dels pioners a defensar el còmic des de revistes com Cuto (1967), ¡Bang! (a la dècada dels 70), dirigint editorials com Buru Lan i Pala i a través d'assajos com Tebeo y cultura de masas. Juntament amb Romà Gubern va escriure llibres com El discurso del cómic (1988) i El universo fantástico del cómic (2015).

Al llarg de la seva trajectòria, Gasca va comissariar més d'una cinquantena d'exposicions dedicades al còmic, entre les quals destaca la que va dedicar a Mickey Mouse al prestigiós festival francès d'Angulema (1979). La seva col·lecció de còmics, una de les més importants del món, forma part actualment del centre cultural Koldo Mitxelena.

L'altra gran passió de Gasca va ser el cinema. Va dirigir el Festival de Cinema de Sant Sebastià el 1977 i entre el 1981 i el 1983. El primer any va ser un dels impulsors de l'estrena europea de La guerra de les galàxies, de George Lucas: a partir de llavors, una pel·lícula de ciència-ficció podria competir al certamen. Entre els assajos que va dedicar al cinema destaquen El erotismo en el cine i Chicos duros, hombres canallas.

stats