Llibres

Mor l'escriptor i il·lustrador David McKee, el 'pare' de l'elefant l'Elmer

El creador britànic va captivar milions de lectors amb la història de l'elefant de colors

2 min
David McKee, autor i il·Lustrador d''Elmer'

BarcelonaL'escriptor i il·lustrador britànic David McKee ha mort aquest dijous a França als 87 anys, segons han confirmat fonts de la seva editorial als mitjans del Regne Unit. McKee era l'autor dels contes de l'Elmer, un elefant de colors inspirat en l'obra del pintor suís Paul Klee. McKee va fer una sèrie protagonitzada per aquest elefant que se sent diferent dels altres i que, al llarg de nombroses aventures, aprèn a estimar-se i a no voler-se amagar. El personatge, que va captivar al llarg dels anys milions de lectors, es caracteritza pel seu bon humor i la seva alegria. El primer llibre de la sèrie es va publicar el 1968, però no va ser fins al 1989 que l'editorial Andersen Press va recuperar-lo i va decidir fer-ne una sèrie. En català s'han publicat al segell Beascoa amb títols com El meu primer Elmer, L'Elmer i el conte de bona nit i L'Elmer és únic. En total, McKee va escriure i il·lustrar 29 històries de l'Elmer, va vendre 10 milions de llibres i va ser traduït a 60 llengües.

L'elefant Elmer

McKee va néixer a Tavistock, Devon, i va estudiar Belles Arts a Plymouth. Va començar a dibuixar vinyetes per a diaris i revistes fins que el 1976 l'escriptor va fitxar per l'editorial Andersen Press, on va crear més de 50 llibres. El seu primer llibre infantil va ser Two Can Toucan, sobre un ocell que viu a la selva i és completament negre. Entre els seus títols també hi ha Ara no, Bernat, publicat per primera vegada el 1980 i en català per Kalandraka el 2019. El llibre parla de la incomunicació familiar a través d'un nen que no aconsegueix que els seus pares se l'escoltin.

Més endavant va publicar Dos monstruos (Anaya), sobre dos personatges que viuen a costats oposats d'una muntanya i no s'acaben de posar d'acord sobre si el dia comença o s'acaba. McKee també és autor de Negros y blancos i La triste historia de Verónica, entre altres. A les seves històries, McKee traslladava la seva preocupació per les desigualtats i reivindicava la inclusió, la celebració de la diferència i l'amistat. A banda de la seva obra literària, McKee va treballar en el camp de l'animació infantil. Va crear la sèrie Mr Benn, que es basava en un explorador màgic i aventurer, va tenir una trentena d'episodis i es va emetre entre el 1971 i el 1972.

stats