Llegim Actualitat 12/12/2021

La novel·la gòtica perd Anne Rice, "reina dels vampirs"

L'autora nord-americana és mundialment coneguda gràcies a 'Entrevista amb el vampir'

2 min
Anne Rice l'any 2017

BarcelonaAnne Rice ha sigut una de les novel·listes que han contribuït a la revitalització del gènere gòtic, gràcies a la publicació d'Entrevista amb el vampir (1976). El llibre va néixer a partir de la mort traumàtica de la filla de l'autora, Michele –als cinc anys–, i de la lectura d'una seqüela de Dràcula, de Bram Stoker, escrita per Gloria Holden, La filla de Dràcula. "A partir d'aquesta novel·la em vaig adonar que els vampirs eren éssers elegants, tràgics i sensibles", deia Rice. Aquests tres adjectius encaixen amb Lestat, el protagonista del llibre i eix principal de la sèrie de novel·les –una quinzena– coneguda com Cròniques vampíriques, l'última de les quals va aparèixer el 2018, i que conté episodis tan populars com El vampir Lestat (1985) i La reina dels condemnats (1988). Si un càncer a la sang havia acabat amb la vida de la filla de l’autora, el rejoveniment etern que els vampirs busquen ingerint la sang de les seves víctimes la va catapultar a la fama.

Anne Rice, pseudònim de Howard Allen Frances O'Brien, ha mort aquest diumenge a Nova Orleans, als 80 anys, a conseqüència de complicacions d'un infart. La popularitat que li va donar Entrevista amb el vampir i les seves seqüeles a la dècada dels 80 va créixer encara més als 90, quan Neil Jordan va dirigir-ne l'adaptació cinematogràfica, protagonitzada per Tom Cruise, Antonio Banderas, Brad Pitt i Kirsten Dunst. Dels llibres de Rice se n'han venut més de 150 milions d'exemplars durant les últimes quatre dècades. Ha estat, juntament amb Stephen King, Dean Koontz i R.L. Stine, una de les grans autores supervendes de terror.

Un fotograma de la pel·lícula 'Entrevista amb el vampir'.

Vampirs, llops, bruixes i mòmies

A més d'expandir els límits del gènere gòtic i d'acostar-lo a noves generacions de lectors –fenomen que posteriorment va replicar Stephenie Meyer amb la sèrie de Crepuscle–, Anne Rice també va dedicar llibres a les bruixes (com ara The witching hour, 1990), a la licantropia (The wolf gift, 2012) i fins i tot a la figura de Jesús. Va ser poc després de la mort del seu marit, el 2002, el poeta Stan Rice, que es va convertir al catolicisme i va escriure dues novel·les ambientades a Natzaret on recreava alguns episodis emblemàtics del pare del cristianisme.

Un altre dels subgèneres del gòtic que van interessar a l'autora des de finals de la dècada dels 80 va ser el de les mòmies egípcies. Era en aquesta època llunyana on Rice es trobava immersa actualment, ja que estava revisant la tercera part de Ramses the damned quan un infart la va sorprendre. Anchor Books publicarà The Reign of Osiris el 2022. Serà l’últim lliurament d’una escriptora prolífica i d’una gran popularitat que els seus lectors coneixien com “la reina dels vampirs”.

stats