Sector editorial
Llegim Actualitat 22/07/2021

El llibre en català creix

Un de cada tres títols venuts ja és en llengua catalana

3 min
La Setmana del Llibre en català tornarà al Moll de la fusta del 10 al 19 de setembre

BarcelonaEl llibre en català tornarà a primera línia de mar aquest setembre. El Moll de la Fusta serà, per segon any consecutiu, escenari "del gran esdeveniment cultural del país", la Setmana del Llibre en Català, tal com ha explicat aquest migdia Joan Carles Girbés, el seu president: "Serà la Setmana més gran que hem fet mai: hi haurà 69 mòduls, hi haurà més expositors que mai [227, tres més que el 2019] i s'hi presentaran una gran quantitat de llibres, gairebé 400 entre novetats i títols de fons, repartides en 250 activitats". Amb tot, la xifra més sorprenent de la presentació de la 39a edició de la Setmana l'ha donat Joan Sala, actual president d'Editors.cat: "El primer semestre del 2021 s'ha arribat a una fita important: si fins fa poc dèiem que un de cada quatre llibres venuts a Catalunya era en català, la xifra ha crescut els últims mesos. Ara ja és un de cada tres llibres venuts". La xifra s'enfila fins a un 37,5%, un canvi de tendència notable, tenint en compte que la venda de llibres en català representava, fins ara, entre el 24% i el 28%.

Sala també ha recordat que la Setmana, que aquest 2021 se celebrarà del 10 al 19 de setembre, ha sigut una de les poques cites culturals "que no s'ha deixat de fer en temps de pandèmia". "Està molt ben organitzada i està preparada per rebre una quantitat immensa de visitants", ha dit també. Segons Girbés, en l'edició excepcional del 2020, "que va ser molt difícil de tirar endavant", es va aconseguir que hi passessin "25.000 visitants" i que es facturés "el 65% d'una edició normal", 325.000 euros. El 2019 es va arribar al màxim històric de vendes, 544.000 euros.

Premis per a Biel Mesquida i Xavier Graset

El 25è Premi Trajectòria distingeix enguany el narrador, poeta i activista cultural Biel Mesquida, autor de llibres com L'adolescent de sal, El bell país on els homes desitgen els homes i el recent Carpe momentum. "He dedicat una gran part de la meva vida a les lletres catalanes i les lletres catalanes ara em diuen que m'estimen –ha dit Mesquida–. Vaig començar a aprendre català a la clandestinitat, on vaig aprendre que calia batallar, batallar i batallar per la llengua". L'escriptor ha volgut recordar també que "el franquisme no ha mort, encara hi és, fent costat als qui voldrien una llengua i una cultura catalanes minoritzades i esquarterades": "Els hem de dir senyoria, i no tenen seny ni senyoriu".

"Una de les novetats d'aquest 2021 és que hem engegat el Premi Difusió, que vol reconèixer una personalitat pública que destaca per contribuir a la divulgació, foment, promoció i projecció de l'edició i la literatura en català al seu espai professional", ha explicat Joan Carles Girbés. El primer guardonat ha sigut Xavier Graset, director del programa televisiu Més 3/24, que s'emet de dilluns a divendres al canal 3/24. "Parlo de llibres per bé que no és una cosa premeditada ni decidida en cap despatx –ha dit Graset–. El Més 3/24 és un espai de política i d'opinió, i sempre he tingut interès per la cultura i pels llibres. Vaig començar parlant d'assaig, però el gremi de seguida em va fer obrir els ulls a la resta de novetats". Va ser així que Graset va començar a entrevistar també novel·listes, poetes i memorialistes en un programa que ja acumula més de mil emissions i que s'ha convertit en un referent per als lectors i el sector editorial.

La presència internacional a la Setmana

Entre les visites d'autors estrangers a la 39a edició de la Setmana destaquen la de Douglas Stuart, guanyador del premi Booker 2020 amb La història d'en Shuggie Bain, que Edicions de 1984 publicarà al setembre i que està ambientada a l'Escòcia de la dècada dels 80, tenallada per la política de Margaret Thatcher. També Katharina Volckmer, que amb el seu debut, La cita (La Campana), ha aconseguit una quinzena de traduccions. Hi explica la història d'una noia que decideix canviar de sexe per alliberar-se de la culpa de ser alemanya.

La presència internacional també serà virtual. "Després de la pausa de l'any passat, recuperem la missió d'editors i agents internacionals –ha dit Izaskun Arretxe, directora de l'Àrea de Literatura i Pensament de l'Institut Ramon Llull–. Explicarem una vegada més la vitalitat del sector en català: n'hi ha prou amb un minut de passejar-los per la Setmana per convèncer-los". Però enguany la cita haurà de ser no presencial. Hi participaran catorze editors i agents de països com Alemanya, Itàlia, l'Iran, Sèrbia, Algèria, el Brasil i Turquia.

stats