Llengua, cultura i país: les lluites de Joan Triadú continuen vigents

La Generalitat dedica una cinquantena d'activitats al mestre, pedagog i crític amb motiu dels 100 anys del seu naixement

Joan Triadú
19/02/2021
2 min

"La commemoració d'aquest any institucional dedicat a Joan Triadú no és arqueològica –assegura Joan Josep Isern, crític literari i comissari de l'homenatge impulsat per la Generalitat aquest 2021, amb motiu del centenari del naixement de l'autor–. Moltes de les coses per les quals lluitava Triadú encara són actualitat". Isern cita, entre d'altres, "el català com a llengua nacional", "la defensa de l'escola catalana", l'autonomia cultural –"no som una cultura de peatge, subordinada de res ni de ningú", afirma– i "el rigor i l'excel·lència". "Entre tots ho farem tot, sí, però Triadú creia que, a més, cal fer les coses bé", defensa Meritxell Budó, consellera de presidència.

Seminaris, exposicions i llibres

Nascut el 30 de juliol del 1921 a Ribes de Freser, la figura de Joan Triadú va ser clau "per articular la resistència cultural catalanista durant tot el franquisme", recorda Isern. La seva tasca va ser polièdrica i intensa, com a "mestre, pedagog, prescriptor, crític literari i traductor". L'Any Triadú recuperarà la seva figura a través d'una cinquantena d'actes, entre els quals hi haurà la inauguració a la llibreria Ona (17 de març), un seminari a la Universitat Autònoma de Barcelona (2 de juny) i tres exposicions. "L'Institut d'Estudis Catalans acollirà una mostra dedicada al Triadú pedagog a partir de l'1 de juliol, la Biblioteca Joan Triadú de Vic se centrarà en el seu vessant més literari a partir del 15 d'abril i a la tardor Jordi Manent comissariarà una exposició sobre el Triadú activista a partir dels materials que va cedir a l'Arxiu Nacional de Catalunya", avança Joan Josep Isern.

Entre l'obra de Joan Triadú destaquen Panorama de la poesia catalana (Barcino, 1953), Una cultura sense llibertat (Proa, 1983) i La ciutat dels llibres (Proa, 1999). També el díptic autobiogràfic Dies de memòria 1938-1940: diari d'un mestre adolescent (Proa, 2001) i Memòries d'un segle d'or (Proa, 2008), volums que es reeditaran abans de l'estiu. Aquestes no seran les úniques novetats bibliogràfiques de l'Any Triadú. "Al maig es publicarà una antologia d'articles de Triadú a càrrec de Josep Maria Figueres, La llengua de la llibertat, i al setembre un recull d'entrevistes, Joan Triadú de viva veu, fet per Susanna Álvarez", explica Isern. El 2021 serà un any dedicat a "recuperar aquest referent cívic i ètic del país, dels més potents que hem tingut a Catalunya durant l'últim segle".

stats