Reconeixement literari
Llegim Actualitat 14/10/2022

L'empoderament de la dona és tendència al premi Planeta

El guardó rep 846 manuscrits, la majoria dels quals centrats en novel·la històrica, negra i social

3 min
La prèvia del premi Planeta 2022 s'ha celebrat aquest divendres

BarcelonaEl premi Planeta ha rebut aquest any 846 novel·les, un "rècord absolut" de participants, segons el president del Grupo Planeta, José Creuheras. Després d'un primer filtratge, el jurat ha rebut nou finalistes –el desè es va descartar perquè incomplia una de les bases, ja s'havia publicat en una plataforma–. L'any passat el premi va incrementar la seva dotació fins al milió d'euros per al guanyador i 200.000 euros per al finalista, cosa que el converteix en el guardó de literatura més ben dotat del món. En aquesta edició es mantindrà la mateixa dotació econòmica. El jurat està integrat per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López. El guardó s'entregarà aquest dissabte al vespre en una cerimònia al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

"Aquest any els temes dels finalistes són molt variats. Hem notat la caiguda de la novel·la costumista i la Guerra Civil i l'increment de la novel·la històrica i negra. També hi ha una part important de novel·les que reflecteixen els canvis de la societat, especialment l’empoderament de la dona", ha explicat Eslava Galán. Entre les finalistes hi ha una biografia novel·lada de Frida Kahlo i Marilyn Monroe, la història ficcionada de Maria Magdalena, una novel·la romàntica que transcorre durant la pandèmia del coronavirus i el relat d’una família jueva des de finals del segle XIX fins a la Segona Guerra Mundial.

Creixement dels lectors infantils i juvenils

Durant el balanç econòmic i de negoci anual, el president del Grupo Planeta, José Creuheras, ha celebrat "la salut del sector del llibre" i ha subratllat l'impacte de la lectura entre el públic més jove. "Un 66% dels espanyols llegeixen habitualment, una xifra que ha pujat dos punts respecte a l'any passat. Aquest increment està concentrat en el públic més jove. Això és important, perquè estem creant un nou planter de lectors", ha destacat Creuheras. El president de Planeta ha aprofitat l'ocasió per demanar a les administracions "plans de foment a la lectura i a les llibreries" i ha celebrat la iniciativa del bo cultural llançada pel govern espanyol.

El grup ha viscut aquest augment de l'interès lector especialment en l'àmbit de la ficció. El conseller delegat de l'àrea editorial de Planeta, Jesús Badenes, ha assenyalat que la ficció ha estat la línia que més ha crescut, sobretot pel que fa al còmic, la ciència-ficció i la poesia. "L'arribada a les pantalles d'obres literàries ha contribuït a l'auge del gènere", ha dit Badenes. L'altra gran línia que s'ha incrementat és la literatura infantil i juvenil, mentre que la no-ficció ha frenat la volada que va agafar durant el primer confinament. Pel que fa al format de lectura, més d'un 60% de les vendes han estat de llibres impresos en llibreries físiques. "El comerç electrònic ha disminuït. Estem tornant a una configuració d'abans de la pandèmia, fet que evidencia que el paper de les llibreries físiques és fonamental", ha apuntat Badenes.

Badenes ha explicat que la crisi energètica actual ha impactat en el grup de dues maneres, amb l'escassetat de paper i l'escassetat d'hores d'impressió, i ha afegit que les dues situacions "ja s'han resolt". També ha assenyalat que "els llibres han pujat menys que la inflació per la voluntat dels editors de contenir els costos" i s'ha compromès a "intentar protegir al màxim el preu" dels llibres del grup, que ara es troba per sota del 5%. 

stats