Literatura

El premi Planeta augmenta la dotació fins a un milió d'euros i supera el Nobel

El guardó bat rècord d'exemplars, amb 654 novel·les presentades

3 min
La prèvia del Premi Planeta 2021 s'ha celebrat aquest dijous

BarcelonaEl 2020 va ser un molt bon any per al sector del llibre, que va veure com la seva facturació superava la del 2019. Un dels primers efectes d'aquest creixement es plasmarà en el pròxim premi Planeta, que aquest any celebra la seva 70a edició i que s'entregarà aquest divendres. El guardó augmentarà la seva dotació fins a un milió d'euros (fins ara estava en 600.000 euros), per sobre del premi Nobel de literatura, que compta amb 999.630 euros. D'aquesta manera, el Planeta es converteix en el premi de literatura més ben dotat del món. Amb aquest increment, Planeta vol "reconèixer l'esforç i el talent dels autors" i contribuir a la difusió de la lectura. "Creiem que una societat que llegeix és una societat millor", ha dit el president del Grupo Planeta, José Crehueras, que ha afegit que no vol "entrar en competència amb altres premis" respecte a la dotació. Les bases de l'edició d'aquest any fixaven el premi en 600.000 euros, però Crehueras considera que "el guanyador no es queixarà si s'amplia la dotació a un milió". El finalista passarà d'endur-se 150.000 euros a rebre un premi de 200.000 euros.

L'any passat, les vendes del llibre físic se situaven un 2% per sota de les del 2019, però el llibre electrònic va créixer un 50% i va permetre tancar el curs amb un balanç positiu. "L'increment de facturació va anar lligat a un increment de l'índex de lectura. A Espanya, 50 de cada 100 espanyols són lectors assidus, és a dir, llegeixen almenys un cop per setmana. I un 18,8% més diuen que llegeixen llibres esporàdicament", ha explicat el conseller delegat de l'àrea editorial de Planeta, Jesús Badenes. "Volem arribar a paràmetres d'un 80%. Encara queda camí per recórrer. Però estem més a prop que fa una dècada", ha afegit Badenes. En concret, "han crescut el còmic, el gènere fantàstic, la novel·la i els llibres d'infantil i juvenil", ha apuntat Badenes, que confirma que "la lectura d'evasió és la que impera".

La facturació més alta de la història

El 2021 el sector del llibre ha seguit "un comportament exemplar i, fins a cert punt, imprevist", ha dit Badenes, que ha xifrat el creixement en un 15% i pronostica que aquest any s'assolirà la facturació més alta de la història. "El llibre físic assolirà el punt àlgid del 2013, i aquí caldrà sumar-hi el llibre electrònic i l'audiollibre", ha destacat. En aquest sentit, Crehueras ha subratllat que "les previsions sobre la fi del llibre en paper estaven equivocades", ja que el 95% de les vendes són encara de llibres físics. Així mateix, el 70% de les vendes de llibres se segueixen fent en llibreries i el president de Planeta ha fet una crida a "protegir-les". Els bons resultats després del confinament han portat Planeta a obrir quatre noves llibreries de la Casa del Libro aquest any i preveuen inaugurar-ne cinc més l'any vinent. "No renunciem a adquirir altres segells que siguin complementaris als nostres", ha assenyalat Crehueras, que ha apuntat que "a nivell internacional hi ha una tendència a la concentració editorial" i que aquest fenomen "evidencia les sinergies" entre grups.

Aquest any el Premi Planeta ha batut rècord d'exemplars amb 654 novel·les presentades d'arreu del món. El jurat del premi està integrat per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López. Eslava Galán ha explicat que en aquesta edició predominen "el thriller i la novel·la històrica", tot i que també històries que són "una barreja dels dos gèneres".

stats