Literatura

Joan Salvat-Papasseit busca lectors joves

La Generalitat presenta l'any dedicat a l'autor de 'La rosa als llavis' i 'Poemes en ondes hertzianes'

2 min
El monument a Joan Salvat-Papasseit es troba al Moll de la Fusta de Barcelona

Barcelona"De tant que és jove enamora el seu pas", diu un dels versos de La rosa als llavis, un dels llibres més celebrats de Joan Salvat-Papasseit. Mort el 1924, quan només tenia 30 anys, l'escriptor barceloní continua conservant aquesta joventut enamoradissa gràcies a l'aparent senzillesa i a la llum que desprenen els seus millors poemes. "A hores d'ara és un autor conegut, però no tant com caldria", admet Ferran Aisa, estudiós del poeta i periodista i comissari de l'any que el departament de Cultura de la Generalitat li dedicarà a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Entre els actes hi haurà recitals, conferències, rutes literàries, taules rodones, concerts i una exposició itinerant a les biblioteques catalanes.

La popularitat a mitges de Salvat-Papasseit es pot comprovar a través de dues realitats contradictòries. La primera, sens dubte positiva, és la gran quantitat de publicacions previstes per al 2024. A l'edició de la Poesia completa d'Edicions 62 –amb un pròleg minuciós i meditat d'Enric Casasses– s'hi afegirà al març una segona edició de les obres completes, Poeta amb majúscula, en aquest cas preparada per Jordi Martí Font per a Lo Diable Gros i Godall. Hi haurà reedicions d'algun dels seus llibres, com ara La rosa als llavis (Bromera), un volum amb l'obra infantil de l'autor (El Cep i la Nansa), l'assaig de Ferran Gadea Cada ferida la sang d'un poema (Barcino) i el còmic L'esplendor davant l'abisme, a càrrec d'Agustín Comotto (Comanegra).

Un poeta molt musicat

La vitalitat de l'obra de Salvat-Papasseit a les llibreries contrasta amb la connexió relativa que actualment l'autor té entre les generacions més joves. "Va ser un dels principals lletristes de la Nova Cançó i dels Setze Jutges –recorda Aisa–. L'han cantat Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Ovidi Montllor, Rafael Subirachs, Maria del Mar Bonet i Guillermina Motta". El nom de Salvat-Papasseit apareix als crèdits de més de 500 cançons, fita que molt pocs altres poetes catalans han assolit. L'últim homenatge musical a l'autor, Sota el firmament, incloïa versions de Cesk Freixas, Brams, Gossos, Aspencat i Sabor de Gràcia, i va ser publicat en format llibre-disc per Viena el 2019. Enguany el Barnasants presentarà l'espectacle de música i rapsòdia La rosa als llavis, a càrrec de Tomàs de los Santos i Elsa Tronchoni; es recuperarà la interpretació simfònica i coral del mateix llibre per part d'Eduard Toldrà, feta per l'Associació Joan Manén i El Cor Canta, i s'estrenarà Canto la lluita i l'amor, concert d'homenatge a càrrec del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

"El 1994, quan va ser el centenari del naixement, la celebració institucional de Salvat-Papasseit, poeta avantguardista que transita pel socialisme, l'anarquisme i el separatisme, va ser molt testimonial –explica Aisa–. Així i tot, en aquells moments la seva obra encara es llegia a les escoles i als instituts". Ara ja no és així, es queixa el comissari. Salvat-Papasseit ha deixat de ser lectura curricular al batxillerat, i la cosa no ha canviat ni coincidint amb l'efemèride dels 100 anys de la seva mort. Izaskun Arretxe, directora de la ILC, recorda aquestes paraules de Joan Brossa, escrites en una data tan reculada com el 1951, per reivindicar la relectura de l'obra de l'escriptor: "L'obra de Salvat, treballada al so de les coses naturals, caldria que fos reclamada amb més d'insistència, i al seu entorn ens hauríem de reunir els poetes tots els migdies de l'any".

stats